Razrešeni gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić i predsednica Skupštine Aleksandra Jerkov

Izvor: Blic, 13.Sep.2012, 03:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Razrešeni gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić i predsednica Skupštine Aleksandra Jerkov

Tajnim glasanjem, odbornici skupštine Novog Sada smenili su noćas sat vremena posle ponoći dosadašnjeg gradonačelnika Igora Pavličića i sve članove gradskog veća. U glasanju je učestvovalo 42 odbornika i svi su glasali za Pavličićevu smenu. Sat kasnije smenjena je i predsednica Skupštine Aleksandra Jerkov.

Odbornici Demokratske stranke i LSV nisu želeli da učestvuju u glasanju dok je pet odbornika SRS napustilo sednicu na njenom početku.

Posle smene Aleksandre >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Jerkov, a pošto njena zamenica Marija Verbalov iz zdravstvenih razloga nije prisutna, sednicom je oko dva sata posle ponoći započeo da predsedava najstariji odbornik Ljubomir Nikolić iz PUPS-a.

Sledeća tačka dnevnog reda je izbor novog predsednika Skupštine Novog Sada, a za tu funkciju predložen je predsednik Gradskog odbora SPS-a Siniša Sević.

Nakon njegovog izbora na tu funkciju odbornici treba još da glasaju o imenovanju zamenika predsednika skupštine i gradonačelnika, što je 15. tačka dnevnog reda a za tu funkciju kandidovan je predsednik gradskog odbora SNS Miloš Vučević. Posle toga sledi izbor njegovog zamenika.

Glasanje o izboru predsednika Skupštine Novog Sada, njegovog zamenika, gradonačelnika i njegovog zamenika je tajno i planirano je da se cela procedura završi noćas.

Dosadašnji gradonačelnik Igor Pavličić ocenio je posle smene da je glasanjem razrešena politička kriza koja traje od formiranja sada već bivše gradske vlasti.

- Dobro je da se prekinulo sa krizom i sve ovo što je loše treba da ostane iz nas - kazao je Pavličić, ističući da novim vlastima želi puno uspeha.

On je kazao da na računu Grada ostavlja blizu šest milijardi dinara i da su obezbeđena sredstva za završetak izgradnje Mosta Slobode, Bulevara Evrope, renoviranje Stadiona "Karađorđe" i završetak kanalizacione mreže u prigradskim naseljima.

Aleksandra Jerkov je posle objavljivanja rezultata glasanja o njenoj smeni izjavila novinarima da novu većinu formiranu u gradskoj skupštini čine, pored odbornika SNS i DSS, takođe i odbornici SPS, koji su, prema njenim rečima, naterani da budu članovi koalicije, zatim SPO-a koji su "prebegli", "Dveri" koji su "izbačeni iz svog pokreta", i Romske demokratske stranke, koju - prema njenim rečima - njihovi sadašnji koalicioni partneri "optužuju za krađu glasova".

- Osumnjičeni, napredni, odbačeni i naterani - to su oni koji su smenili demokratski izabranu vlast u Novom Sadu - kazala je Jerkov.

Prethodno je tajno glasanje o smeni Pavličića počelo nešto pre ponoći, ali je zatim bilo odmah prekinuto zbog nesuglasica oko obaveze tajnosti glasanja.

Naime, prva dva odbornika iz SNS-a nisu želela da glasaju iza paravana postavljenog da bi se obezbedila tajnost glasanja, već su glasali sa druge strane paravana na vidnom mestu.

Aleksandra Jerkov, tada još na funkciji predsednice skupštine, prekinula je postupak glasanja i pozvala šefove odborničkih grupa na konsultacije.

Glasanje, prema poslovniku, treba da se obavlja tajno, tako što se odbornici prozivaju poimence i u glasačku kutiju ubacuju listić sa zaokruženim "da" ili "ne".

Smeni Pavličića prethodila je skoro tročasovna rasprava o toj tački dnevnog reda. Poslednji govornik na tu temu bio je sam Pavličić, koji je istakao da mu je drago što je postignut konsenzus oko dnevnog reda i rada sednice.

- Voleo bih da novosadski parlament i ubuduće funkcioniše na takav način i da se uvek postigne kompromis kada je interes Novog Sada i njegovih žitelja u pitanju - kazao je on.

Pavličić je kazao da kojim slučajem nije bilo volje dosadašnje skupštinske većine za kompromisom, on sigurno ne bi bio postignut.

Igor Pavličić

- Tvrdim da je ovakva situacija bila u bilo kojem drugom gradu u Srbiji a ne u Novom Sadu, da kompromisa ne bi bilo i ne bi došlo do ovog glasanja - naveo je Pavličić.

Pavličić je poručio naslednicima da je svaka nova vlast dužna, kako je rekao, da napravi iskorak u odnosu na prethodnu.

- Biću presrećan ako nova vlast bude bolja i uspešnija od nas - kazao je Pavličić dodajući da će novoj gradskoj administraciji čestitati na svakom dobrom potezu ali će, kako je rekao, i biti oštar kritičar svih njihovih eventualnih loših poteza.

On je na kraju kazao da je svestan da novim gradskim vlastima neće biti lako jer je izvesno da je smanjenje gradskog budžeta konstantno.

Pavličić je to ilustrovao rečima da je u prethodne četiri godine godišnji prihod u gradskom budžetu bio za 70 miliona evra manji nego u periodu od 2004. do 2008. godine, a taj trend smanjenja prihoda, kako je rekao, biće nastavljen.

Miloš Vučević

Predsednik novosadskog odbora naprednjaka Miloš Vučević i kandidat SNS za mesto gradonačelnika rekao je u raspravi da postoje nove objektivne okolnosti u gradskoj skupštini, da je formirana nova većina i da Pavličić nema većinsku podršku u palamentu.

Vučević je podsetio da je prethodnih dana kritikovao rad Pavličića i da neće ponavljati te kritike, ali je naglasio da Pavličić nije "položio ispit" gradonačelnika i da je došlo vreme da "grad krene drugim pravcem", a da će vreme pokazati da li će njegov naslednik biti bolji ili lošiji.

S druge strane, u debati odbornici DS i LSV su isticali da je Vučević "politički nedosledan" jer je mnogo oštrije kritikovao Pavličića prethodnih dana u javnosti, dok je sada, kako su naveli, u mnogome promenio retoriku.

Govoreći o rezultatima koje je još uvek aktuelni gradonačelnik Novog Sada ostvario u prethodne četiri godine, oni su naglasili da je Novi Sad za vreme njegovog manata dobio dva velika bulevara.

Odbornici DS i LSV su odbacili tvrdnje opozicije da je Pavličić "najgori gradonačelnik u istoriji Novog Sada".

Sednica novosadskog parlamenta počela je oko sedam sati nakon četvoročasovne pauze kada je usvojen dnevni red, ali ubrzo nakon toga i određena nova pauza u radu kako bi bila formirana gradska izborna komisija.

Odbornici Skupštine grada Novog Sada usvojili su dnevni red, po kome je razrešenje gradonačelnika Novog Sada i članova Gradskog veća šesta tačka, a ubrzo nakon toga određena je nova pauza u radu.

Odbornici su na početku sednice raspravljali o prvoj tački dnevnog reda - predlogu o razrešenju predsednika, zamenika predsednika i članova Gradske izborne komisije.

Ubrzo nakon toga predsednica Skupštine grada Aleksandra Jerkov je odredila pauzu radi formiranja nove Gradske izborne komisije, koja je trebala da verifikuje ostavke odbornika koji prelaze na druge funkcije.

Prethodno, odmah nakon glasanja o dnevnom redu sednicu su napustili odbornici SRS. Šef njihove odborničke grupe Đurađ Jakšić rekao je da radikali neće da učestvuju u "zamešateljstvu ispod koga je potpis, kako mi se čini, Nenada Čanka".

- Dosadašnju vlast kritikovali smo kao najnesposobniju, ali ovi koji dolaze gori su i od ovih najgorih - rekao je Jakšić.

Vanredna sednica novasadske skupštine, posle skoro četiri sata pauze, nastavljena je oko 19 sati. Jerkov je rekla novinarima pred nastavak sednice da se sa šefovima odborničkih grupa dogovorila da ona, kao predsednik parlamenta, predloži dopunu dnevnog reda koja je bila sporna, jer je, kako je kazala, predložena nakon isteka zakonskog roka.

- Dogovorili smo se da dopunu dnevnog reda predložim ja, što po Poslovniku imam mogućnost i tako izbegnemo da ova skupština prekrši zakon - rekla je Jerkov.

Policija i snagatori iz "stranačkog obezbeđenja" oko zgrade Skupštine Novog Sada

Ona je dodala da je na taj način pokazala da nije bilo nikakve namere opstrukcije sednice i sprečavanja donošenja bilo kakvih odluka.

Sednica je do tada prekidana tri puta, a obeležila ju je burna rasprava između odbornika SNS-a i drugih stranaka koje su tražile smenu aktuelne vlasti s predsednicom novosadske skupštine Aleksandrom Jerkov i sa šefom odbornika DS-a Borislavom Novakovićem.

Naprednjaci su optužili Jerkovljevu da proceduralnim razlozima namerno opstruira izbor nove lokalne vlasti.

Sednicu koja je počela nešto pre 13 sati, obeležili su prekidi i pauze zbog boravka neovlašćenih osoba u sali, kao i prisustvo policije i obezbeđenja ispred zgrade Skupštine.

Ranije danas je na sednici Skupštine grada utvrđeno da sednici prisustvuje svih 78 odbornika, a nakon intervencije odbornika Srpske radikalne stranke Milorada Mirčića da se u sali nalaze i neovlašćene osobe, zasedanje je prikinuto.

Predsednica Skupštine Novog Sada Aleksandra Jerkov naložila je u pauzi skupštinskim službama da legitimisanjem utvrde ko sve može da prisustvuje sednici. Ona je novinarima kazala da su pojedine od tih osoba dobacivale i pretile odbornicima i dodala da je o tome obavestila policiju.

Te osobe, njih oko 30, na zahtev skupštinskog obezbeđenja u početku nisu htele da napuste salu i predstavili su se kao obezbeđenje Miloša Vučevića, koji je predsednik novosadskog odbora Srpske napredne stranke.

Jerkov je dodala da neće nastaviti sednicu dok god se ne obezbede uslovi za normalan rad, odnosno dok je skupštinsko obezbeđenje ne obavesti da su neovlašćena lica napustila salu.

Nakon nekog vremena većina tih osoba napustila je salu, pa je sednica nastavljena. Jerkov je rekla da su u sali ostale još dve osobe iz SNS ali da to "njima služi na čast" i da će sednica ipak biti nastavljena.

Predsednica skupštine Aleksandra Jerkov je na početku sednice stavila na glasanje predlog o načinu izjašnjavanja odbornika, da li će glasanje biti obavljeno dizanjem ruke ili prozivanjem odbornika.

Predlog da se glasa dizanjem ruke je odbijen jer je za njega glasao 31 odbornik.

Nakon toga, Jerkov je dala pauzu.

Stranke i odborničke grupe okupljene oko SNS potpisale su 3. septembra koalicioni sporazum koji podržava 42 odbornika, što je dovoljno za novu većinu u Skupštini Novog Sada, koja ima 78 mesta.

Koalicioni sporazum potpisali odbornici SNS (15), SPS (sedam), Romske demokratske partije (šest) i DS S (pet). Sporazum su potpisali i predstavnici odborničke grupe "Novi Sad-odmah", koju čini pet odbornika koji su mandate osvojili na listi Dveri pa potom isključeni iz stranke, kao i odbornik Živko Ćurcić, koji je donedavno bio član stranke Nijedan od ponuđenih odgovora i potom isključen iz nje.

Koalicioni sporazum potpisalo je i troje odbornika Srpskog pokreta obnove, koji su mandate osvojili na listi LSV-a.

Novi gradonačelnik Novog Sada, prema koalicionom sporazumu, biće iz redova naprednjaka, njegov zamenik iz DS S-a, a predsednik skupštine iz redova socijalista.

Povezane vesti: Novi Sad: Pavličić i Vučević različito o pokušajima podmićivanja Pavličić: Moguća iznenađenja na sednici Skupštine grada Vučić: Pavličić jedan od najlošijih gradonačelnika u Srbiji Vučević (SNS): Sami ćemo sazvati sednicu i smeniti vlast Novi Sad: Postignut dogovor o većini, novi gradonačelnik biće Miloš Vučević

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.