Razgovori sa Prištinom samo u okviru rezolucije UN

Izvor: RTS, 07.Feb.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Razgovori sa Prištinom samo u okviru rezolucije UN

Srbija ne beži od razgovora sa Albancima, ali samo u okviru rezolucije UN 1244 i sa pozicije statusne neutralnosti. Status Kosmeta nije i ne može biti konačan, smatra ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović. Ivanović: Srbi se neće uključivati u KBS.

Državni sekretar za KiM Oliver Ivanović izjavio je da postoji jedinstven stav o Kosovskim snagam bezbednosti i da niko neće prihvatiti da se u njih uključuju Srbi.

"Možda to bude učinio neki pojedinac, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ali za sada nemamo ni takvih indicija", rekao je Ivanović nakon izborne konferencije Socijaldemokratske partije u Vojvodini.

Ivanović je, takođe, podsetio da su državne institucije jasno osudile formiranje KBS i napomenuo da 2.500 vojnika, "naoružanih dugim cevima i dobro obučenih, mogu da predstavljaju stvarnu opasnost za kosovske Srbe, ali ne i za Srbiju".

"Ti ljudi su često bili uključeni u organizovani kriminal, pa i terorističke akcije, podsetio je Ivanović napomenuvši da je NATO dao čvrsta uveravanja da je u slučaju KBS obavljena stroga selekcija.

"To međutim neće promeniti naš stav o tim snagama", zaključio je Ivanović.

Beograd je spreman za razgovore sa međunarodnim predstavnicima o svim pitanjima koja su vitalno važna za srpsku zajednicu u pokrajini i za državu Srbiju, rekao je Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović.

"Ne želimo da pregovaramo sa predstavnicima institucija koje su jednostrano proglasile nezavisnost. Sa Prištinom možemo pregovarati samo o statusu. Uostalom, tokom pregovora sa Ujedinjenim nacijama o planu od šest tačaka nije ni bilo uslova da u njima učestvuju i kosovske institucije. Ipak, mi ne bežimo od razgovora sa Albancima, ali samo u okviru Rezolucije 1244 i sa pozicije statusne neutralnosti", izjavio je Bogdanović u intervjuu današnjim "Večernjim novostima".

Status u kome se Kosmet trenutno nalazi nije i ne može biti konačan, smatra Bogdanović.

"Savet bezbednosti nije prihvatio jednostrano proglašenu nezavisnost, kao što ni skoro dve trećine zemalja u svetu nije to učinilo. Pitanje statusa je otvoreno", rekao je Bogdanović i istakao da očekuje da će razgovori, ako ne ranije, morati da se pokrenu posle odluke Međunarodnog suda pravde o nelegalno proglašenoj nezavisnosti.

Prema Bogdanovićevim rečima, Srbija je insistirala da bude održana sednica Saveta bezbednosti UN, previđena za mart, jer smatra da Kosovske bezbednosne snage, koje su oformljene i uz podršku međunarodne zajednice, pre svega KFOR-a i NATO, ne mogu doprineti stabilnosti situacije na terenu.

"Ne možemo očekivati da će oni čuvati Srbe. Zalažemo se i da se izvrši demilitarizacija pokrajine, u kojoj, prema procenama međunarodnih organizacija, ima više od 400.000 dugih cevi i brojnog drugog naoružanja, koje u kriznim situacijama uvek može biti upotrebljeno protiv Srba", objasnio je Bogdanović.

Komentarišući apel da se Srbi ne prijavljuju za učešće u Kosovskim bezbednosnim snagama, Bogdanović je naglasio da Ministarstvo nema podataka da se bilo ko od Srba prijavio za učešće u KBS i da je zbog toga uveren da je poziv i te kako imao rezultata.

"Mislim da je u pitanju dovoljno razloga da Savet bezbednosti donese odluku da su KBS nepoželjne", rekao je Bogdanović.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.