Ratni brod SAD ponovo prošao kroz Tajvanski moreuz

Izvor: VOA, 19.Maj.2021, 12:02

Ratni brod SAD ponovo prošao kroz Tajvanski moreuz

Američki ratni brod ponovo je plovio osetljivim plovnim putem koji razdvaja Tajvan od gigantskog suseda Kine, u vreme povećanih tenzija između Tajpeja i Pekinga. Sedma flota američke mornarice saopštila je da je razarač USS Kurtis Vilbur, naoružan vođenim raketama klase Ali Berk u utorak izveo "rutinski tranzit kroz Tajvanski moreuz", u skladu sa međunarodnim pravom. "Tranzit broda kroz Tajvanski tesnac pokazuje posvećenost SAD slobodnom i otvorenom Indopacifiku. Vojska Sjedinjenih Država nastaviće da leti, plovi i operiše tamo gde to dozvoljava međunarodno pravo", navodi se u saopštenju. Tajvansko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je brod plovio u južnom smeru kroz moreuz i da je "situacija bila normalna". Američka mornarica izvodi takve operacije otprilike svakog meseca, što Kina uvek osuđuje. Sjedinjene Države, kao i većina zemalja, nemaju formalne diplomatske veze sa Tajvanom, ali su njihov najvažniji međunarodni podržavalac i glavni prodavac oružja. Vojne tenzije između Tajvana i Pekinga koji to ostrvo smatra svojim porasle su tokom protekle godine, dok se Tajpej žali da Kina u više navrata slala svoje borbene avione u zonu tajvanske protivvazdušne odbrane. Neke od tih aktivnosti uključivali su više lovaca i bombardera. Kina je saopštila da su njene aktivnosti oko Tajvana usmerene na zaštitu kineskog suvereniteta. Tajvanska vlada ga je osudila kao pokušaje zastrašivanja.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kina osudila prolazak američkog ratnog broda kroz Tajvanski moreuz

Izvor: Beta, 19.Maj.2021

Kina je u danas izrazila snažno protivljenje zbog prolaska američkog razarača kroz Tajvanski moreuz ocenivši da je to ugrozilo regionalni mir i stabilnost, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).Kina je pažljivo pratila celo putovanje američkog ratnog broda kroz Tajvanski moreuz i spremna je da se...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.