Ratifikacija sporazuma o prodaji NIS-a posle izbora

Izvor: Blic, 03.Apr.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ratifikacija sporazuma o prodaji NIS-a posle izbora

Sporazum o energetskoj saradnji Srbije i Rusije najverovatnije neće biti upućen na ratifikaciju u Skupštinu Srbije pre izbora 11. maja.



Premijer Srbije Vojislav Koštunica najavio je juče da će na dnevni red današnjeg zasedanja Vlade staviti predlog o upućivanju energetskog sporazuma Rusije i Srbije na ratifikaciju u Skupštinu Srbije. Međutim, ministri G17 su generalno protiv ovog sporazuma, a iz DS je najavljeno da sadašnja vlada, s obzirom na to da je tehnička, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nema puni kapacitet da odlučuje o ovako kapitalnom projektu za Srbiju.

Rusija i Srbija su 25. januara u Moskvi potpisale energetski sporazum o izgradnji gasovoda „Južni tok" kroz Srbiju i prodaji 51 odsto kapitala Naftne industrije Srbije ruskom „Gaspromu" za 400 milione evra i dodatnih 500 miliona evra investicija u modernizaciju.

Prema saznanjima „Blica", ministri DS u svojoj argumentaciji pozvaće se na odredbe samog sporazuma po kojima je ovaj ugovor važeći i primenjuje se i bez ratifikacije. Ministri će se pozvati na član 17 tačku 5 koja glasi: „Ovaj sporazum se privremeno primenjuje od datuma potpisivanja, pa sve do ratifikacije u Skupštini". To praktično znači da je energetski sporazum Srbije i Rusije na snazi od 25. januara 2008, kada je potpisan u Moskvi. Dodatni argument je činjenica da je sadašnja vlada tehnička.

- Ovo je kapitalni projekat za Srbiju i može ga doneti samo nova vlada i ratifikovati novi parlament koji će imati puni legitimitet - rekao je za „Blic" izvor blizak predsedniku Borisu Tadiću.

Ovaj izvor navodi da predsednik Tadić podržava stav Rusije koja želi „čiste odnose", kao i to da se predsednik Srbije protivi da se „veoma bitno pitanje energetskog sporazuma" koristi u predizborne svrhe.

- Nismo završili pregovore (sa ruskom stranom) jer je, nažalost, premijer oborio vladu, a sigurno je da će nova vlada i novi parlament odmah po formiranju utvrditi ovaj predlog i ratifikovati na obostrani interes Srbije i Rusije i njihovih građana - kaže on.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić rekao je juče da tehnička vlada nema kapacitet da usvaja zakone, pa ni zakone o ratifikaciji energetskog sporazuma sa Rusijom, kao što nema ni Skupštine Srbije kojoj može da ga pošalje na ratifikaciju. On je istakao da sporazum predviđa da se on privremeno primenjuje sve dok se ne ratifikuje, tako da nema nikakve pravne praznine. Đelić je dodao i da se sporazum u potpunosti primenjuje i da DS nedvosmisleno stoji iza tog dokumenta, ali i da će ga usvojiti nova vlada kada bude imala puni kapacitet, a budući parlament će ga ratifikovati.

Premijer Srbije Vojislav Koštunica naveo je juče da veruje da će „Vlada i Skupština doneti odluke koje su u interesu Srbije i u interesu svih građana", a da „prisustvo državnog vrha Srbije na potpisivanju energetskog sporazuma u Moskvi predstavlja najbolju garanciju da će biti donete odluke o potrđivanju ovog sporazuma".

Međutim, po nezvaničnim navodima, jedan od ciljeva narodnjačke koalicije i nije sama ratifikacija, već jednostavno sazivanje Skupštine koja je raspuštena 13. marta, kako bi se direktni televizijski prenos iskoristio za predizbornu kampanju.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja i lider G17 plus Mlađan Dinkić rekao je juče da ministri te stranke neće glasati za ratifikaciju ugovora sa ruskim „Gaspromom" o gasifikaciji Srbije. On je ocenio da se ovo pitanje politizuje i da to radi narodnjačka koalicija.

- Ne pada mi napamet da podržim tako nešto, posebno kada je u ovom trenutku predizborna kampanja i kada je potpuno jasno da se radi o čistoj politici. Ne može više politika da se na taj način meša u ekonomiju. Ako oni to urade, onda su potpuno izgubili svaki razum - rekao je Dinkić. On je dodao da se pitanje ratifikacije ugovora politizuje kao i pitanje Kosova i autoputa Horgoš-Požega.

Dinkić je stava da ovaj posao treba da uradi nova vlada, budući da je do parlamentarnih izbora ostalo još mesec dana.

- Gasovod treba da počne da se gradi tek od 2013. godine. Mislim da će biti neozbiljno ako bilo ko to sutra stavi na sednicu Vlade. Naftni deo aranžmana može u međuvremenu da se popravi, a sa Rusima u ovom trenutku može da se pregovora o jeftinijoj isporuci nafte i gasa, o bescarinskom izvozu automobila i o drugim pitanjima - zaključio je Dinkić.

Rusija: Izbeći nepotrebno kašnjenje

Ruska vlada obavestila je Vladu Srbije da je obavila sve što je potrebno da bi energetski sporazum Rusije i Srbije stupio na snagu i da očekuje da i Srbija ratifikuje taj dokument, kako bi bio realizovan u predvidenim rokovima, rečeno je juče u kabinetu premijera Koštunice. Ruska strana, kako se navodi u pismu ministra energetike Rusije Viktora Hristenka, očekuje da Vlada i Skupština Srbije što pre potvrde, odnosno ratifikuju ovaj sporazum, kako ne bi došlo do nepotrebnog kašnjenja u njegovoj realizaciji.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.