Raste napetost na Bliskom istoku

Izvor: RTS, 26.Maj.2010, 18:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raste napetost na Bliskom istoku

Sve veća opasnost od izbijanja novih sukoba na Bliskom istoku. I dok Izrael izvodi opsežne vojne vežbe, palestinski Hezbolah pojačava pripravnost. Kao odgovor na napad palestinskih ekstremista, izraelski borbeni avioni napali Pojas Gaze.

U Izraelu je počela odbrambena vojna vežba, najveća u istoriji Izraela. Iako u Telavivu kažu da to nije izgovor za vojni napad, u regionu raste bojazan od novog sukoba.

Izraelski borbeni avioni napali su Pojas Gaze, ranivši 22 >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Palestinca, pošto su palestinski ekstremisti ispalili raketu i mine na Izrael.

Odgovornost za napad preuzela je palestinska teroristička grupa koja je bliska Al Kaidi.

Izrael je odgovorio na prekogračne napade iz Gaze, gađajući tunele koje koriste ekstremisti. Tenzije pojačavaju petodnevne odbrambene vojne vežbe u svim delovima Izraela.

Na proveri je reakcija vojske, policije, hitnih službi i civila na simuliranu raketnu vatru, terorističke napade i udare hemijskim oružjem.

Prema scenariju, Izrael bi mogao da bude meta hiljada raketa koje bi mogle da budu ispaljene sa teritorije Sirije, Libana, Pojasa Gaze i Irana.

Libanski premijer Said Hariri rekao da je vežba suprotna naporima da se postigne mir na Bliskom istoku.

Palestinski Hezbolah, vežbe je nazvao ratnim igrama i pojačao pripravnost.

Dodatnu nervozu uneli su navodi Njujork Tajmsa da je američka vojska odobrila širenje tajnih operacija kako bi se porazili teroristi.

General Dejvid Petreus, prošlog septembra potpisao je tajnu direktivu kojom se odobrava slanje američkih specijalaca u prijateljske i neprijateljske zemlje među kojima su Iran, Saudijska Arabija, Jemen i Somalija.

To podrazumeva i izviđačke operacije koje bi pomogle u američkim vojnim napadima na Iran.

Međunarodna zajednica je za pregovore, pa su evropske diplomate boravile u regionu.

Šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele kaže da je u stalnom kontaktu sa Amerikom. "Nadamo se da će u narednim mesecima biti približeni stavovi i da će početi direktni pregovori", istakao je Vestervele.

U dve runde pregovora, održanih od 9. maja, nije se daleko odmaklo.

Izraelski mediji javljaju da je američki predsednik pozvao premijera Benjamina Netanijahua da dođe u Belu kuću iduće nedelje.

To je ocenjjuju pokušaj Vašingtona da izbriše sećanja na martovski sastanak, koji je otkrio ozbiljne razlike između dvojice lidera oko palestinskog pitanja, a posebno izgradnje domova za Jevreje u istočnom Jerusalimu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.