Raste broj trudnica s povišenim krvnim pritiskom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Dec.2019, 10:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raste broj trudnica s povišenim krvnim pritiskom

U poslednje četiri decenije globalno je primećen nagli porast broja trudnica s visokim krvnim pritiskom, otkriva novo istraživanje.

Za ovu studiju, međunarodni tim istraživača je analizirao podatke 151 miliona hospitalizacija širom sveta između 1970. i 2010. godine kako bi utvrdio stope hroničnog visokog krvnog pritiska kod trudnica u dobi od 15 do 49 godina.

Hronična hipertenzija definisana je kao visok krvni pritisak pre trudnoće ili tokom prvih 20 nedelja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << gestacije, piše Health24.

Istraživači su kao referentnu vrednost pritiska uzeli 140/90, tj. granica je nešto viša od uobičajene medicinski ustanovljene normalne vrednosti pritiska koja iznosi 120/80, a visokim pritiskom smatrali su sve one vrednosti iznad 140/90.

Hipertenzija kod trudnica predstavlja rizik i za plod i za majku. Povećava rizik za mrtvorođenje, kao i rizik od preeklampsije (po život opasan visok krvni pritisak tokom trudnoće), moždanog udara, zatajenja srca i bolesti srčanog mišića, zatajenja bubrega i smrti.

Oko 0,63 posto žena imalo je hroničan visok krvni pritisak tokom trudnoće, a stopa se vremenom naglo povećala – s 0,11 posto u 1970. godini na 1,52 posto u 2010. godini, što je više od 13 puta.

Od 1979. stopa se povećavala u proseku za šest posto svake godine, pokazali su nalazi studije.

Žene bele rase su imale nešto veći godišnji porast (sedam odsto) od tamnoputih žena (četiri odsto), ali su tamnopute žene imale dvostruko veću verovatnoću da će imati visok krvni pritisak tokom trudnoće.

Izveštaj je objavljen u časopisu Hypertension.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Magični napitak koji garantuje zdravlje!

Izvor: 011vodič.com, 07.Dec.2019

Istraživanja navode da konzumiranje soka od cvekle može dai ma zdravstvene pogodnosti. Cvekla je lekovita biljka poznata 2.000 godina i deluje kao antianemik, antibakterik, antikarcinom, antioksidant, detoksikant.. Sok od cvekle je postao jedan od omiljenih prirodnih lekova za imunitet širom sveta...

Nastavak na 011vodič.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.