Rasprava o rehabilitaciji

Izvor: RTS, 28.Nov.2011, 16:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rasprava o rehabilitaciji

Predloženi zakon o rehabilitaciji predstavlja minimalni kompromis vladajućih partija, rekla u parlamentu ministarka Snažana Malović. Opozicija iznela niz kritika. Rasprava Meha Omerovića i radikala o rehabilitaciji Draže Mihajlovića.

Poslanici Skupštine Srbije zavrišili su raspravu o predloženom zakonu o rehabilitaciji, na koji je podneto 60 amandmana, od kojih je Vlada Srbije prihvatila tri.

Ministarka pravde Snežana Malović rekla je u Skupštini Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da predloženi zakon predstavlja minimum kompromisa između partija u vladajućoj koaliciji, da su neki od amandmana za nju prihvatljivi, te da će se do dana za glasanje obaviti dodatne konsultacije oko tih amandmana.

Nova zakonska rešenja o rehablitaciji kritikovale su opozicione SRS, SNS i NS, a amandmane na taj predlog, podneli su i pojedini poslanici vladajuće većine.

Za poslanike SNS-a glavna manjkavost zakona predstavlja nepostojanje procene broja osoba i visine štete koja treba da im bude nadoknađena.

"Ne znam zašto je Srbija morala da snosi posledice nečega za šta nije kriva i što nije učinila i to sve iz budžeta koji ne može da finansira ni osnovne potrebe", rekla je polanica SNS-a Jorgovanka Tabaković, dodajući da se zakon donosi radi očuvanja Vlade Srbije.

Sa tim mišljenjem su se složili i radikali, navodeći da je donošenje novih zakonskih rešenja o rehabilitaciji posledica političkog kompromisa, zbog čega je mnogo lošiji nego prvobitni predlog zakona, koji je iz skupštinske procedure povučen u septembru.

Radikali su amandmanima, pored ostalog, tražili da se pravo na rehabilitaciju vremenski ne ograničava stupanjem na snagu ovog zakona, već da se to pravo primenjuje od početka Drugog svetskog rata.

Značajan broj amandmana uložile su i SDPS i LSV, a jedan od njihovih zahteva jeste da se rehabilitovanim licima ne isplaćuju mesečne naknade, za šta, kako smatraju, država nema mogućnosti.

Tokom rasprave povela se i debata između poslanika SDPS Meha Omerovića i poslanika SRS oko toga da li bi trebalo rehabilitovati generala Dražu Mihajlovića.

"Ako bismo rehabilitovali Mihajlovića, rehabilitovali bismo i ceo pokret i ideologiju velike Srbije. Da li je Srbija spremna za to", upitao je Omerović.

Radikali, pak, smatraju da su istorijske činjenice na strani Mihajlovića, za koga su rekli da je bio prvi oficir koji se prvi suprostavio okupatoru, a upitali su nadležne zašto je u januaru ove godine obustavljen postupak rehabilitacije Mihajlovića.

Oko prvobitnog teksta tog zakona bilo je neslaganja u vladajućoj kaoliciji, posebno na relaciji SPS-SPO, zbog čega je on povučen iz procedure u septembru, da bi ga Vlada Srbije naknadno usaglasila i poslala ponovo u skupštinsku proceduru.

Poslanici će sutra raspravljati o amandmanima na predložene izmene Zakona o policiji.

Rasprava o međudržavnim sporazumima 

Skupština Srbije završila je prethodno raspravu o međunarodnim sporazumima i ugovorima o pomorskim privilegijama i hipotekama, prevozu lako kvarljivih namirnica, vazdušnom saobraćaju, saradnji u oblasti odbrane, izbegavanju dvostrukog oporezivanja, zaštiti životne sredine, kao i uzajamnoj zaštiti ulaganja. 

Poslanici su raspravljali i o Predlogu za izbor izbornog člana prvog sastava Državnog veća tužilaca iz reda advokata.

Poslanici radikala jedini su iz opozicije koji prisustvuju sednici. Oni su zatražili da se prekine rad po dnevnom redu i da ih neko obavesti o tome šta se dešava na severu Kosova. 

Ministar Milutin Mrkonjić rekao je da je osnovni cilj Međunarodne konvencije o pomorskim privilegijama i hipotekama poboljšanje uslova pod kojim se odobravaju krediti za nabavku brodova, i to uvođenjem sistema, koji će omogućiti najadekvatniju zaštitu hipotekarnih poverioca.

Mrkonjić je rekao da se Sporazumom o međunarodnom prevozu lako kvarljivih namirnica i specijalnim sredstvima za njihov prevoz izjednačavaju uslovi, koji moraju biti ispunjeni prilikom međunarodnog prevoza tih namirnica.

On je rekao da je Sporazum o vazdušnom saobraćaju između vlada Srbije i Kuvajta potpisan 10. aprila 2011. godine i naveo da taj Sporazum predstavlja korak napred u odnosima dve zemlje.

Poslanici radikala, koji su jedini komentarisali međunarodna dokumenta, istakli su da teme o kojima se raspravlja nisu povezane i da bi i drugi ministri, u čijoj su nadležnosti ova dokumenta, trebalo da dođu u parlament i obrazlože ih.

Oni su istakli da su protiv potpisivanja sporazuma u oblasti odbrane sa članicama NATO-a i podsetili da su vojnici iz ovih zemalja na Kosovu i Metohiji.  Istakli su i da je Sporazum u oblasti odbrane sa Francuskom štetan i ukazali da sa članicama EU treba biti oprezan.

Radikali smatraju da je nepotrebno potvrđivanje Sporazuma o saradnji u oblasti odbrane između vlada Srbije i Crne Gore.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.