Izvor: RTS, 07.Dec.2022, 12:12

Rasprava o budžetu za narednu godinu, zasedanje se nastavlja sutra

Poslanici Skupštine Srbije završili su za danas rad, raspravom o amandmanima na budžet za 2023. godinu, a zasedanje se nastavlja sutra.
U popodnevnom delu današnje sednice, ministar finansija Siniša Mali je, odgovarajući narodnom poslaniku iz Poslaničke grupe Ujedinjeni Pavlu Grboviću, istakao da je za dve godine kumulativni rast penzija bio 29 odsto, dok je rast inflacije bio manji, i iznosio 24 odsto.
 
Mali je ocenio da ovi podaci >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << jasno pokazuju da su penzije u ovom periodu realno porasle i dodao da se do kumulativnog rasta od 29 odsto dolazi na osnovu povišica od 5,5 odsto od 1. januara ove godine, zatim 9 odsto od 1. novembra i 12,1 odsto za koliko će penzije biti povećane od sledeće godine. 
Upućeno je ukupno 382 amandmana od kojih najviše – 178, na Predlog zakona o budžetu. Od 178 amandmana koje je podnela opozicija, 80 je odbijeno. U toku je rasprava o više od 100 amandmana na Predlog zakona o budžetu. Na prateće ekonomske zakone podneto je još 280 amandmana. 
Poslanici dela opozicije su negodovali zbog odbijanja amandmana, pa su sednicu jutros započeli reklamiranjem povrede Poslovnika.
Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Zoran Lutovac je ocenio da su poslanicima uskraćena prava na repliku, da oni to neće dozvoliti i da će pružiti otpor.
Šef poslaničke grupe Zeleno-levi blok Radomir Lazović rekao je tokom rasprave u načelu da su oni amandmanima želeli da se sredstva namenjena za izgradnju nacionalnog stadiona preusmere na izgradnju kanalizacione mreže, kao i za sanaciju divljih deponija.
Prema njegovim rečima, taj poslanički klub je želeo da utiče i na bolji položaj mladih, odnosno da se neka sredstva preusmere za izgradnju novih studentskih domova, ali i da se povećaju kapaciteti postojećih.
Inače, početak sednice obeležio je prekid rasprave posle samo 10 minuta. Određena je petominutna pauza, tokom koje su predstavnici dela opozicije održali konferenciju za medije.
I u daljem toku rasprave usledila je neplanirana pauza, nakon što je opozicija napustila klupe i stala ispred njih, ponovo protestujući jer predsednik Vladimir Orlić nije dao reč Radomiru Lazoviću, kome je izrekao i opomenu.
U parlamentu su prethodno polemisali ministar odbrane Miloš Vučević i poslanik Narodne stranke Borislav Novaković, kome, kako tvrdi opozicija, nije omogućeno da replicira Vučeviću.
Potom se javio Lazović koji je reklamirao povredu Poslovnika negodujući zbog, kako je rekao, ponašanja predsednika Skupštine Srbije Vladimira Orlića.
Nastavak sednice nakon vanredne pauze počeo je izricanjem opomena četvorici poslanika.
Predsedavajući Vladimir Orlić opomene je izrekao Aleksandru Jovanoviću Ćuti, Srđanu Milivojeviću, Borislavu Novakoviću i Radomiru Lazoviću kome je ovo bila druga opomena danas.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.