Rasprava o amandmanima o agencijskom zapošljavanju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Dec.2019, 11:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rasprava o amandmanima o agencijskom zapošljavanju

Skupština Srbije nastavila je rad raspravom o amandmanima na Predlog zakona o agencijskom zapošljavanju kojim se predviđa zaštita onih koji se zapošljavaju preko agencija.

Kako je ranije rekao ministar za rad Zoran Đorđević, predloženo rešenje će doprineti smanjenju rada na crno, a zaposlenima preko agencija će biti obezbeđena jednaka zarada kao i zaposlenika koje neposredno zapošljava poslodavac.

Iste uslove će imati i kada je u pitanju radno vreme, odmor >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i bezbednost na radu, dodao je Đorđević.

Tokom rasprave polemisali su poslanici SRS i SNS o izgradnji Moravskog koridora, pa su tako radikali izrazili nezadovoljstvo što će taj posao raditi američka kompanija Behtel, tvrdeći da je posao “namešten” i da je kineska kompanija mogla da ga uradi za znatno niži iznos.

Taj posao poslanica SRS Vjerica Radeta nazvala je “velikom prevarom”, te tvrdila da je ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović napravila dogovor o tome sa bivšim američkim ambasadorom Kajlom Skotom.

Ona je navela da je američka kompanija tražila više 300 miliona evra u odnosu na Kineze, a takođe je kazala i da kompanija “Behtel” ima veze sa bivšim američkim ambasadorom Skatom.

Šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović negirao je tvrdnje Radete rekavši "da je za izgradnji Moravskog koridora upućen javni poziv".

On je dodao da se za izgradnju koridora prijavio jedino konzorcijum Behtel-Enka i poručio da Vlada Srbije nije nikom branila da se prijavi.

"“Srbija je jedno veliko gradilšte u kome grade kompanije iz Rusije, Azerbejdžana, Kine…”", rekao je Martinović.

Skupština Srbije nastavila je danas rad, a pre razmatranja amandmana podnetih na izmene Zakona o zaposlenima u javnim službama poslanici postavljaju pitanja nadležnima u Vladi Srbije i državnim institucijama.

Na predložene izmene Zakona podneto je pet amandmana.

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Đorde Milićević apelovao je ranije na pravosudne organe da kao najozbiljnije pretnje shvate iscrtavanje meta na liku predsednika Srbije, na naslovnicama pojedinih medija i da reaguju na njih.

"Da li sloboda medija podrazumeva da iz dana u dan gledamo nove naslovne stranu sa istom porukom - metom nacrtanom na predsedniku, da li je to sloboda medija ili medijski linč", uputio je Milićević poslaničko pitanje ministru kulture i informisanja.

On je takođe upitao da li neko na taj način otvoreno priželjkuje likvidaciju predsednika i da li je to jedino što deo opozcije ima tako hrabro da ponudi.

On smatra da su pitanje za ministra, koja bi on trebalo da prenese udruženjima novinara, to što se u poslednje vreme mogu čuti pretnje hapšenjem i gašenjem određenih medija, "što nije politika već linč, poziv na nasilje koje ne sme da postane norma društvenog ponašanja".

Poslanik Srpske radikalne stranke Aleksandar Šešelj govorio je o stavovima francuskog predsednika po pitanju budućnosti EU i perspektivi za zemlje zapadnog Balkana, koja kako je rekao više ne postoji.

"Sad se nudi Mali Šengen, sada naš san da ćemo biti član EU, zbog čega smo uradili mnogo na štetu Srbije, od saradnje sa Hagom, do prihvatanja "rešenja" za KIM, videli da je to pitanje zatvoreno", rekao je Šešelj i dodao da SRS smatra da je sada pravo vreme da i Skupština i Vlada Srbije razmišljaju o alternativama.

Poslanik Đorđe Vukadinović želeo je da zna koliko u Srbiji ima migranata, koji je odnos između onih regiostrovanih i neregistrovanih, i koja je njihova polna struktura.

Poslanik SNS Marko Parezanović podsetio je na nerazjašnjeno ubistva dvojice gardista Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića u Topčideru.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.