Raspisan tender za prodaju Galenike

Izvor: Blic, 01.Sep.2017, 08:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raspisan tender za prodaju "Galenike"

Ministarstvo privrede raspisalo je danas tender za prodaju farmaceutske kompanije "Galenika", a početna cena za sve zainteresovane iznosi 25 miliona evra na ime duga za banke, plus jedan evro kao početnu cenu za javno nadmetanje.

Investitor bi trebalo da isplati dug Galenike od 71 milion evra za 25 miliona evra.

Uslov za učešće u privatizaciji je da investitor bude kompanija iz farmaceutske industrije i da je godišnja vrednost poslovnih prihoda veća od 300 miliona >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << evra u poslednjoj poslovnoj godini.

Procenjena vrednost kapitala koja se nudi na prodaju je negativna i iznosi 152 miliona evra.

Rok za otkup dokumentacije je 20. septembar do 12 časova po lokalnom vremenu u Srbiji, dok zainteresovani investitori mogu da podnesu prijave za učešće u privatizaciji najkasnije do 2. oktobra, isto do 12 časova.

Naknadna za otkup dokumentacije, prema tenderu objavljenom u dnevnom listu "„Alo"“, iznosi 250.000 dinara.

Na skupštini akcionara "Galenike", koja je održana 14. avgusta, doneta je odluka o konverziji duga tog preduzeća u vlasnički kapital države u vrednosti od 14,696 milijardi dinara, tako da je država postala vlasnik oko 93 odsto kapitala.

Reč je o potraživanjima Republike Srbije i Javnog preduzeća "Srbijagas".

Dug prema Republici Srbije je 10,9 milijardi dinara i konvertovan je u akcije države, a ukupan iznos potraživanja "Srbijagasa" je bio 3,794 milijardi dinara.

Ranije je država imala 85 odsto, a ostalo je bilo u vlasništvu malih akcionara.

Vlada Srbije je 11. jula 2017. godine donela zaključak da se privatizacija "Galenike" sprovede modelom prodaje kapitala, kojoj bi prethodila konverzija duga "Galenike" u kapital, a u slučaju uspešne privatizacije, država bi otpisala preostali deo svojih dospelih obaveza.

Među zainteresovanima za "Galeniku", kako prenose mediji, nalaze se britansko-ruski konzorcijum Frontijer farma - Petrovaks, Sinforam, Amikus, Hemofarm i EMS iz Brazila. Galenika ima oko 1.400 radnika i sprovedeno je anketiranje za dobrovoljni odlazak dela radnika.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Knežević: Cena Galenike nije jedan evro

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Sep.2017

Cilj javnog poziva za privatizaciju Galenike, koji je danas raspisan, jeste da se nađe strateški partner, koji će obezbediti nastavak proizvodnje i dalje funkcionisanje fabrike na najbolji način, izjavio je danas ministar privrede Goran Knežević...„Državi je cilj da podignemo tu fabriku i vratimo...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.