Knežević: Cena Galenike nije jedan evro

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Sep.2017, 08:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Knežević: Cena Galenike nije jedan evro

Cilj javnog poziva za privatizaciju Galenike, koji je danas raspisan, jeste da se nađe strateški partner, koji će obezbediti nastavak proizvodnje i dalje funkcionisanje fabrike na najbolji način, izjavio je danas ministar privrede Goran Knežević.

„Državi je cilj da podignemo tu fabriku i vratimo joj nekadašnji sjaj. U ovim uslovima, to je moguće učiniti samo uz pomoć strateškog partnera. Verujem da će budući investitor ispuniti taj cilj, budući da je i uslov da to >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bude renomirana farmaceutska kompanija čiji je godišnji prihod iznad 300 miliona evra", navodi Knežević.

Privatizacija Galenike, prema rečima ministra, sprovodi se u transparentnom postupku.

Ministar ističe da je dogovor s bankama da aktuelni dug Galenike od 71 milion evra, naplate u iznosu od 25 miliona, a taj iznos je obaveza investitora, navodi se u saopštenju Ministarstva privrede.

„Tako cena nije jedan evro, kako neki mediji tendenciozno navode. Cena koju će investitor morati da plati za ovu kompaniju iznosi 25 miliona evra, plus najbolja ponuda na javnom nadmetanju, gde je startna cena jedan evro", rekao je ministar Knežević.

Uslovi tendera

Ministarstvo privrede raspisalo je danas tender za prodaju farmaceutske kompanije Galenika, a početna cena za sve zainteresovane iznosi 25 miliona evra na ime duga za banke, plus jedan evro kao početnu cenu za javno nadmetanje.

Investitor bi trebalo da isplati dug Galenike od 71 milion evra za 25 miliona evra.

Uslov za učešće u privatizaciji je da investitor bude kompanija iz farmaceutske industrije i da je godišnja vrednost poslovnih prihoda veća od 300 miliona evra u poslednjoj poslovnoj godini.

Procenjena vrednost kapitala koja se nudi na prodaju je negativna i iznosi 152 miliona evra.

Rok za otkup dokumentacije je 20.septembar do 12 časova po lokalnom vremenu u Srbiji, dok zainteresovani investitori mogu da podnesu prijave za učešće u privatizaciji najkasnije do 2.oktobra isto do 12 časova.

Naknadna za otkup dokumentacije, prema tenderu objavljenom u dnevnom listu „Alo", iznosi 250.000 dinara.

Na skupštini akcionara Galenike, koja je održana 14. avgusta, doneta je odluka o konverziji duga tog preduzeća u vlasnički kapital države u vrednosti od 14,696 milijardi dinara, tako da je država postala vlasnik oko 93 odsto kapitala.

Reč je o potraživanjima Republike Srbije i Javnog preduzeća Srbijagas.

Dug prema Republici Srbije je 10,9 milijardi dinara i konvertovan je u akcije države, a ukupan iznos potraživanja Srbijagasa je bio 3,794 milijardi dinara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Koliko vredi Galenika? Država je nudi za JEDAN EVRO zbog dugova od 25 miliona

Izvor: Blic, 01.Sep.2017

Ministarstvo privrede raspisalo je danas tender za prodaju farmaceutske kompanije Galenika, a početna cena za sve zainteresovane iznosi 25 miliona evra na ime duga za banke, plus jedan evro kao početnu cenu za javno nadmetanje...Očekuje se da nekadašnji gigant novog vlasnika dobije do nove godine....

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.