Rakija donela medalje i okupila u Savez za bolju saradnju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Sep.2019, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rakija donela medalje i okupila u Savez za bolju saradnju

Rakija ne samo od šljiva nacionalni je brend Srbije čiji je kvalitet prepoznat u svetu pa je neophodna još bolja saradnja proizvođača i države kako bi svi zajedno od proizvođača voća do ljubitelja rakije imali više koristi i zadovoljstva, konstatovano je danas u Beogradu na skupu koji je organizovao Savez proizvođača rakije Srbije.

U Srbiji se godišnje proizvede do 800.000 tona šljive od čega 70 odsto završi u rakiji čija je produkcija 30 miliona litara godišnje, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << a pod dunjama je 5.000 hektara po čemu smo drugi u Evropi, dok registrovanih proizvođača rakija ima 530 a postoji i dvadesetak udruženja, čulo se danas.

Predsednik novoformiranog Saveza proizvođača rakije Ivan Urošević kaže da su se konačno za sada tri udruženja udružila da probleme u oblasti prerade voća u rakije reše u boljoj koordinaciji sa ministarstvima.

"Nagrade koje su rakije iz Srbije dobile u Kini potvrda su da proizvodimo jako kvalitetne rakija kojima treba prilika da dožive svetsku slavu", rekao je Urošević i dodao da moramo da opšti kvalitet rakije dignemo na viši nivo.

"Procene su da se godišnje proizvede i preko 50 miliona litara, pa je najbitnije da naučimo da proizvodimo kvalitetnu rakiju i da je kvalitetnu pijemo kod kuće, a samim tim će onda biti bolji i opšti kvalitet rakije", kaže on i navodi da je najveći problem jako velikog udeo nelegalnog tržišta.

Kao osnovnu prednost srpske rakije spominje vrlo kvalitetnu sirovinu "jer se kod nas rakija pravi od voća prve i druge klase".

"Naših rakija ima na svim kontinentima ali u zanemarljivim količinama u odnosu na druga svetska pića, moramo proizvodnju rakije u Srbiji mnogo bolje da uredimo da bi mogli da globalno nastupamo", smatra on i dodaje da bi uz pomoć države trebalo da se stvori klima da se međusobno konkuriše kvalitetom i ferplejom.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Velimir Stanojević ocenio je da je ključno uvođenje nelegalnih proizvođača rakija u sistem preko registracije, kako bi inspekcije i druge nadležne službe mogle da ih kontrolišu.

"Registracija je najbitnija da bi koristili sredstva od ministarstva poljoprivrede za recimo opremu za destileriju, i burad za odležavanje rakije", rekao je on i dodao da je bitno da postoji nacionalna krovna organizacija koja će sa državnim organima rešavati probleme u sektoru koji napreduje".

Ministarstvo, ističe on, podsticajnim merama pomaže proizvođačima u proizvodnji kvalitetnih pića, kao i na podizanju višegodišnjih zasada.

"Imamo predviđena i projektna sredstva za nastup, marketing i pojavljivanje na međunarodnim sajmovima", rekao je on i dodao da se radi na klonskoj selekciji odnosno na očuvanju autohtnonih sorti šljiva.

Gvozden Kovačevih je iz užičkog sela Karan četvrta je generacija koja proizvodi rakiju a sada je za dunju dobio svetsku zlatnu medalju.

"Najčuveniji smo po šljivi, potražnju za rakijom ne možemo da zadovoljimo ali trudimo se da kvalitet ostani isti", kaže on i dodaje da je ukupna proizvodnja Zlatne doline oko 20.000 litara rakije.

"Za dobru rakiju tri stvari su bitne: odlično voće, poštovanje svih faza destilacije, i gde se rakija čuva - šta kvalitetno bure može da doda rakiji da bi postala vrhunsko piće", kaže on.

Miroslav Knežević iz destilerije "Hubert 1924" iz Banatskog velikog sela, koja je dobila svetsko zlato za kajsijevaču, kaže da se priznanja ovog nivoa značajna za srpsku rakiju kao nacionalni brend.

"Kao ciljeve zacrtali smo propagandu naše rakije u svetu kako bi bio veći izvoz, i borbu sa sivim tržište što lažno deklarisanih, sto neregistrovanih proizvođača", kaže on i dodaje da bi proizvodnja rakije mogla bi da bude i motor oživljavanja sela i vraćanja ljudi na selo.

Na značaj rakije kao dela turističkog gastro utiska koji ponesu turisti iz Srbije pažnju je skrenuo državni sekretar u Minstarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Miroslav Knežević koji je kao prostor za bolji plasman naveo i ponudu turistima u Srbiji kao i organizovane posete destilerijama.

Rakiju kao nacionalni brend Milan Zarić, iz destilerije Zarić iz Kosjerića koja je u Kini osvojila zlatnu medalju za šljivovicu i srebrnu za rakiju od malina, a nedavno sklopila i ugovor za izvoz u tu zemlju, uporedio je sa nacionalnim brendom Škotske - viskijem.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.