Raketiran južni Izrael, kraj primirja

Izvor: RTS, 13.Avg.2014, 22:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raketiran južni Izrael, kraj primirja

Najmanje jedna raketa pogodila je večeras Izrael, dva sata pre isteka trodnevnog prekida vatre, saopštava izraelska policija. Izrael spreman za novo produženje primirja. Čeka se odgovor Palestinaca.

Izraelski policijski portparol Luba Samir kaže da je raketa pogodila otvoreno područje u Šar Hanegevu i da niko nije povređen, niti je pričinjena materijalna šteta, javlja AFP, prenosi Tanjug.

Vojni portparol je potvrdila da su se oglasile sirene i da su >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ispaljene rakete, ali da ne zna tačno koliko raketa je pogodilo južni Izrael.

Ta raketa prvi je prijavljeni incident od kada je u ponedeljak stupio na snagu sadašnji prekid vatre.  

Izraelski pregovarači u Kairu izrazili su spremnost da prihvate produžetak primirja u pojasu Gaze za nova 72 časa, ističe neimenovani izraelski zvaničnik, prenosi AFP.

Palestinci treba da se izjasne da li će produžiti sadašnji trodnevni prekid vatre koji treba da istekne u ponoć po lokalnom vremenu.

U Kairu se pod egipatskim pokroviteljstvom vode indirektni pregovori između Izraela i Hamasa u pokušaju da se postigne dugotrajnije primirje i spreči nastavak nasilja u Gazi kada sadašnji prekid vatre istekne.

Produžetak primirja dao bi obema stranama dodatno vreme da se dogovore o održivijem prekidu vatre i planu za palestinsku enklavu.

Od kada je Izrael počeo ofanzivu na Gazu 8. jula, skoro 2.000 Palestinaca je ubijeno dok je izraelska vojska zabeležila 4.000 raketa ispaljenih iz Gaze. Sa izraelske strane poginula su 64 vojnika i tri civila.

 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.