Raketa na Izrael,primirje produženo

Izvor: B92, 13.Avg.2014, 22:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raketa na Izrael,primirje produženo

Izrael i Hamas postigli su večeras u Kairu dogovor da u pojasu Gaze produže primirje za još 72 sata. Ranije javljeno da je raketa pogodila Izrael.

Zvaničnik Hamasa rekao je da je taj pokret pristao na produženje primirja u sukobu u kojem je ubijeno skoro 2.000 Palestinaca, dok su s izraelske strane poginula 64 vojnika i tri civila.

Izraelski pregovarači su ranije rekli da je Izrael već pristao na produžetak primirja koje je isticalo u ponoć po lokalnom vremenu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << (21.00 GMT).

U Kairu se pod egipatskim pokroviteljstvom vode indirektni pregovori između Izraela i Hamasa u pokušaju da se postigne dugotrajnije primirje i spreči nastavak nasilja u Gazi kada sadašnji prekid vatre istekne.

Od kada je Izrael počeo ofanzivu na Gazu 8. jula, skoro 2.000 Palestinaca je ubijeno dok je izraelska vojska zabeležila 4.000 raketa ispaljenih iz Gaze. Sa izraelske strane poginula su 64 vojnika i tri civila.

Produžetak primirja dao bi obema stranama dodatno vreme da se dogovore o održivijem prekidu atre i planu za tu palestinsku enklavu.

Najmanje jedna raketa pogodila je večeras Izrael, rekla je policija.

"Raketa je pogodila otvoreno područje u Šar Hanegevu i niko nije povređen, niti je načinjena šteta", rekla je policijska portparolka Luba Samir AFP-u, misleći na okrug na jugu izraela.

Vojni portparol je potvrdila da je bilo "sirena i ispaljivanja raketa", ali nije mogla da kaže koliko raketa je pogodilo južni Izrael.

Portparol Hamasa demantovao je večeras da je ijedna raketa ispaljena iz pojasa Gaze na Izrael, nakon što su izraelska vojska i policija rekle da je raketa ispaljena s te palestinske teritorije pala na jug Izraela.

Portparol Sami Abu Zuhri rekao je da Hamas "poriče da je bilo bilo kakve raketne vatre na okupatora ove večeri", misleći na rakete iz Izrael.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Raketa pala na Izrael pre isteka primirja

Izvor: Blic, 13.Avg.2014

Najmanje jedna raketa pogodila je večeras Izrael samo dva sata pre isteka 72-časovnog prekida vatre, koji je Izrael ponudio da produži, rekla je policija..."Raketa je pogodila otvoreno poručje u Šar Hanegevu i niko nije povredjen niti je načinjena šteta", rekla je policijski portparol Luba Samir...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.