Radulović: 2014. godina reformi

Izvor: RTS, 13.Dec.2013, 12:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radulović: 2014. godina reformi

Naredna godina biće veoma teška, jer će u njoj morati da budu sprovedene reforme neophodne za poboljšanje uslova poslovanja, kaže ministar Saša Radulović. U 2014. neće porasti standard građana, već će u najboljem slučaju stagnirati, upozorava Radulović.

Ministar privrede Srbije Saša Radulović rekao je da će 2014. biti veoma teška godina u kojoj će morati da budu sprovedene reforme neophodne za poboljšanje uslova poslovanja.

"Iduća godina će biti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << godina reformi u kojoj neće rasti standard građana, već će u najboljem slučaju stagnirati", rekao je Radulović na konferenciji za novinare povodom 100 dana rada Ministarstva privrede.

Ministar je istakao da su neophodne reforme preduzeća u restrukturiranju i javnih preduzeća, zatim regulatorna reforma, kao i promene u sistemu socijalne zaštite, penzijskom, zdravstvenom i obrazovnom sistemu.

"Te reforme moramo da sprovedemo da bi 2015. imali bolji privredni ambijent koji će dovesti do rasta bez kojeg nema novog zapošljavanja. Ako to ne uradimo životni standard će nastaviti da pada", rekao je Radulović.

Za uspeh reformi je važno, kako je ocenio, da se svi suoče sa realnim stanjem i urade ono što je neophodno da bi se omogućilo otvaranje novih radnih mesta, što je cilj Vlade Srbije.

"Sve promene su teške, ljudi se opiru promenama iz straha od nepoznatog. Treba da radimo mnogo kako bi izašli iz situacije u kojoj se nalazimo i da budemo mnogo odgovorniji", rekao je Radulović.

Ključna mera u 2014. godini biće, prema njegovim rečima, poresko rasterećenje privrede.

"Najbolje subvencije privredi su da svi imaju povoljnije uslove poslovanja, umesto da samo neki dobiju podsticaje", ocenio je Radulović.

Podsetio je da se zalagao da se odmah počne sa smanjenjem nameta privrede, za šta nije bilo saglasnosti u Vladi.

To je, kako je rekao, pored spore reforme javnih preduzeća, jedino što Ministarstvo privrede za 100 dana rada nije uspelo da uradi.

Ukazujući na to čime je zadovoljan, ministar privrede je naveo da su pripremljena četiri ključna zakona za privredu - o privatizaciji, stečaju, radu i planiranju i izgradnji.

Zatim, navodi, urađene su "lične karte" preduzeća u restrukturiranju, javnih preduzeća i onih koje čeka privatizacija, a privodi se kraju i reogranizacija agencija u nadležnosti Ministartva privrede.

Radulović nije želeo da ocenjuje svoj rad u prvih 100 dana, ali je rekao da su bile opravdane kritike sindikata da nije bilo dovoljno komunikacije u pripremi planova za preduzeća u restrukturiranju.

Pregovari sa bankama o "Galenici"

Ministar Saša Radulović rekao je da Ministarstvo privrede još pregovara sa bankama o regulisanju potraživanja od "Galenike".

"Dug 'Galenike' prema bankama je 85 miliona dinara, a za te kredite je država bila garant", rekao je Radulović.

Prema pisanju beogradskih medija, banke su spremne da "Galenici" oproste deo duga, kako bi izbegla stečaj. Jedna od mogućnosti je i da se potraživanja banaka pretvore u vlasništvo u toj farmaceutskoj fabrici.

"Galenika je dobra kompanija, ali je imala katastrofalan menadžment. Ima dobre proizvode koji imaju tržište i pokušaćemo da očuvamo taj deo fabrike. Tražićemo kupca koji neće kupovati samo tržište 'Galenike' već će nastaviti proizvodnju", rekao je Radulović.

Vlada Srbije je 25. novembra dala saglasnost za pokretanje postupka privatizacije "Galenika" u kojoj ima 85 odsto akcija.

Za kupovinu tog preduzeća bila je zainteresovana američka kompanija "Valiant", ali je početkom juna ove godine odustala od slanja pisma o namerama za strateško partnerstvo.

Prema rečima predstavnika Ministarstva privrede Srbije, trenutno ima više od 10 investitora zainteresovanih za kupovinu "Galenike".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.