Ne odustajem od manjih nameta na plate

Izvor: Politika, 13.Dec.2013, 12:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne odustajem od manjih nameta na plate

Iduća godina biće teška i treba je iskoristiti za reforme, naglasio ministar privrede Saša Radulović

Smanjenje nameta na plate ključna je mera za 2014. godinu i nastaviću da insistiram na tome da Vlada Srbije to usvoji, rekao je Saša Radulović, ministar privrede na jučerašnjoj konferenciji na kojoj je govorio o rezultatima rada svog ministarstva u poslednjih 100 dana otkako ga on vodi.

Radulović očekuje da će 2014. biti teška godina u kojoj će morati da >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << budu sprovedene reforme neophodne za poboljšanje uslova za poslovanja. Po njemu, 2014. biće godina reformi u kojoj neće rasti standard građana, već će u najboljem slučaju stagnirati.

On je istakao da su neophodne reforme preduzeća u restrukturiranju i javnih preduzeća, zatim regulatorna reforma, kao i promene u sistemu socijalne zaštite, penzijskom, zdravstvenom i obrazovnom sistemu.

– Te reforme moramo da sprovedemo da bismo 2015. imali bolji privredni ambijent koji će dovesti do rasta bez kojeg nema novog zapošljavanja. Ako to ne uradimo životni standard će nastaviti da pada, rekao je Radulović.

Za uspeh reformi je važno, kako je ocenio, da se svi suoče sa realnim stanjem i urade ono što je neophodno da bi se omogućilo otvaranje novih radnih mesta, što je cilj Vlade Srbije. Ključna mera u 2014. godini biće, po njegovim rečima, poresko rasterećenje privrede. Najbolje subvencije privredi su da svi imaju povoljnije uslove poslovanja, umesto da samo neki dobiju podsticaje, ocenio je.

Ukazujući čime je zadovoljan, ministar privrede je naveo da su pripremljena četiri ključna zakona za privredu – o privatizaciji, stečaju, radu i planiranju i izgradnji, zatim urađene su „lične karte” preduzeća u restrukturiranju, javnih preduzeća i onih koje čeka privatizacija, a privodi se kraju i reorganizacija agencija u nadležnosti Ministarstva privrede.

Radulović nije želeo da ocenjuje svoj rad u prvih 100 dana, ali je rekao da su bile opravdane kritike sindikata da nije bilo dovoljno komunikacije u pripremi planova za preduzeća u restrukturiranju.

Radulović je najavio da će posao SIEPA biti nastavljen, ali ne u toj agenciji, jer njene nadležnosti prelaze delom u ministarstvo a delom u Agenciju za privatizaciju.

Njegov je predlog da sredstva Fonda za razvoj sledeće godine budu usmerena na nekoliko strateških projekata koji nisu infrastrukturni.

O Galenici – sa bankama

Regulisanje potraživanja od „Galenike” još je na dnevnom redu pregovora Ministarstva privrede i banaka. Dug „Galenike” prema bankama, koji je pokriven državnim garancijama, iznosi oko 85 miliona evra, uz dodatnih 50-60 miliona evra.

– „Galenika” je dobra kompanija, ali je imala katastrofalan menadžment. Fabrika ima dobre proizvode, oni imaju tržište i pokušaćemo da očuvamo taj deo fabrike. „Lična karta” se privodi kraju, pravi se i program restrukturiranja. Tražićemo kupca koji neće kupovati samo tržište „Galenike”, već će nastaviti proizvodnju, rekao je Radulović.

Vlada Srbije je 25. novembra dala saglasnost za pokretanje postupka privatizacije „Galenike”. Za kupovinu je ranije bila zainteresovana američka kompanija „Valiant”, ali je početkom juna ove godine odustala od slanja pisma o namerama za strateško partnerstvo. 

J. Rabrenović

objavljeno: 13.12.2013

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Biće jako teška 2014.

Izvor: Beta, 13.Dec.2013

BEOGRAD, 13. decembra 2013. (Beta) - Ministar privrede Srbije Saša Radulović izjavio je u petak da će 2014. biti jako teška godina u kojoj će morati da budu sprovedene reforme neophodne za poboljšanje uslova za p..

Nastavak na Beta...

Pregovara se sa bankama o Galenici

Izvor: B92, 13.Dec.2013

Beograd -- Ministarstvo privrede još pregovara sa bankama o regulisanju potraživanja od Galenike, rekao je danas ministar privrede Saša Radulović..."Dug Galenike prema bankama je 85 miliona dinara, a za te kredite je država bila garant", rekao je Radulović na konferenciji za novinare u Vladi Srbije...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.