Radomirović: Zakon o zaštiti uzbunjivača je efikasan

Izvor: RTS, 24.Nov.2019, 10:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radomirović: Zakon o zaštiti uzbunjivača je efikasan

Zakon o zaštiti uzbunjivača u Srbiji usvojen je 2014. godine. Više od 30 osoba koje su ukazale na zloupotrebu i korupciju dobilo je sudsku zaštitu i ostalo na svom radnom mestu. Urednik Pištaljke i predsednik Udruženja novinara Srbije Vladimir Radomirović kaže za RTS da se uzbunjivač iz "Krušika" Aleksandar Obradović za sada nije pozvao na zakon.
Komentarišući afere koje se dešavaju u Srbiji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u poslednje vreme, Vladimir Radomirović je rekao da su institucije potisnute i da nema reakcije Tužilaštva koje bi trebalo da razreši sve.

Zakon o zaštiti uzbunjivača usvojen je 2014. godine. Predsednik UNS-a je istakao da je više od 30 uzbunjivača dobilo sudsku zaštitu.
"To pokazuje da Zakon jeste efikasan i da štiti prava ljudi koji ukazuju na korupciju ili neke druge zloupotrebe", kaže Radomirović.
Naveo je da se uzbunjivač iz Krušika Aleksandar Obradović obraćao portalu Pištaljka anonimno.
Radomirović je pozvao Viši sud u Beogradu da pusti na slobodu Obradovića, jer je važno da slobodno komunicira i da se kreće.
Dodao je da se Obradović za sada nije pozvao na Zakon o zaštiti uzbunjivača.
"Mislimo da bi pozivanje na Zakon i njemu pomoglo u ovoj borbi", rekao je Radomirović.
Međusobno vređanje novinara preko društvenih mreža 
Osim što se predstavnici vlasti i opozicije raspravljaju preko medija i društvenih mreža, sve češće to rade i novinari. Radomirović je naglasio da je UNS nekoliko puta morao da reaguje kako bi zaštitili kolege od uvreda.
"Mislimo da je to zadatak udruženja - da brani sve kolege bez obzira na to gde rade, dok poštuju Kodeks novinara Srbije, pravovremeno i objektivno izveštavaju svoje gledaoce i čitaoce", izjavio je Radomirović.
Istakao je da se govorom mržnje u medijima bave regulatorna državna tela, koja bi, kako kaže, trebalo bolje da rade.
Održan je Regionalni forum mladih lidera u Novom Sadu, gde su u fokusu bili mladi koji odlaze. Radomirović smatra da je rešenje da se mladi više uključe u politički život i da svojim akcijama prodrmaju učmalu političku situaciju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.