Radna grupa za izborne uslove, sprovođenje preporuka OEBS-a

Izvor: RTS, 04.Sep.2019, 19:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radna grupa za izborne uslove, sprovođenje preporuka OEBS-a

Sutra se na Fakultetu političkih nauka nastavljaju razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima. Organizatori najavljuju da će se ponovo razgovarati o medijima i finansiranju izborne kampanje. Kažu, zbog osetljivosti teme neophodno je da joj se posveti još jedan sastanak. U međuvremenu, Vlada je usvojila odluku da formira radnu grupu za primenu preporuka OEBS-a za unapređenje izbornog procesa.
Nedostatke >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << izbornih uslova u Srbiji OEBS je u svoj izveštaj stavio prvi put 2003. godine. Sada će sa tom institucijom raditi Vladina grupa na čijem je čelu ministar unutrašnjih poslova, a njegov zamenik je nekadašnji predsednik Republičke izborne komisije Dejan Đurđević.

"Treba da služi na to da bude poptuno sigurna, da smo mi učinili sve što je moguće da birački spisak bude potpuno transparentan, on je već danas neuporedivo bolji nego bilo koje prethodne godine. Mi hoćemo da razgovaramo, da kažem i šta su drugi uslovi koje Srbija može da unapredi, sve ono što možemo da uradimo i u nekom kratkom i u srednjem i dugom roku", rekao je Nebojša Stefanović.  
Radna grupa će na šest meseci podnositi izveštaj nadležnom skupštinskom odboru.
"Može da se desi da ti izveštaji budu predmet razmatranja i odbora za ustavna pitanja i zakonodavstva, ali mogu da pojednini izveštaji budu predmet i odbora za finansije, odbora za kulturu, odbora za državnu upravu i lokalnu samoupravu i pravosuđe, ne može se eksplicitno reći da postoji samo jedan odbor koji ti izveštaji dolaze na razmatranje", ističe Đorđe Komlenski, predsednik Odbora za ustavna pitanja. 
"Neka Vučić obeća da će za sledeće izbore, koji treba da budu marta ili aprila sledeće godine, da će pozvati OEBS kao kontrolora i to je sasvim dovoljno. Što se mene tiče, to bi bila garancija da će izbori biti regularni", rekao je predsednik Nove stranke Zoran Živković. 
Šef Misije OEBS-a Andrea Oricio nedavno je pohvalio posvećenost Vlade procesu reformi. Misija OEBS-a, rekao je, spremna je da pomogne u tehničkom smislu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.