Radmanović: Politizovane optužnice

Izvor: RTS, 06.Apr.2011, 16:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radmanović: Politizovane optužnice

Optužnice iz Srbije i Hrvatske stvaraju probleme BiH i njenim građanima, rekao predsedavajući Predsedništva BiH Nebojša Radmanović, komentarišući hapšenje ratnog gradonačelnika Trebinja Božidara Vučurevića.

Predsedavajući Predsedništva BiH Nebojša Radmanović ocenio je da je hapšenje ratnog gradonačelnika Trebinja Božidara Vučurevića otvorilo pitanje procesuiranja političkog delovanja pojedinaca tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji i da su takvi slučajevi postali >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << politički problem u regionu, a posebno u BiH.

"Optužnice iz Srbije i Hrvatske stvaraju probleme BiH i njenim građanima. Pored toga, neosnovane optužnice koče proces pomirenja i izgradnje poverenja među narodima i državama i blokiraju rešavanje drugih važnih pitanja u odnosima naših zemalja", rekao je Radmanović.

On ističe da bi procesuiranje odgovornih za ratne zločine trebalo da bude u funkciji pomirenja i da optužnice ne treba podizati i hapsiti svakoga na koga ukažu političari.

"Ovakvi slučajevi ne mogu biti u funkciji pomirenja kada političari izriču stavove o tome ko je kriv, a ko nije. Dokazi tome su različito tretiranje i dupli standardi koje ovih dana iznose u javnosti dvoje najodgovornijih hrvatskih političara povodom slučajeva (hrvatskog veterana Tihomira) Purde i Vučurevića", istakao je Radmanović.

On smatra da takvi stavovi nisu u funkciji dobrosusedskih odnosa i da ovo pitanje treba da bude predmet regionalnog sastanka predstavnika BiH, Srbije i Hrvatske.

Naglašavajući da je Ambasada BiH u Srbiji dužna da uhapšenom Vučureviću pruži potrebnu konzularnu i svaku drugu zakonitu pomoć na koju ima pravo kao državljanin BiH, Radmanović je kazao da se nada da će pravosuđa Srbije i Hrvatske, koje pretenduju na članstvo u Evropskoj uniji, poštovati evropske pravne standarde, kako ovaj slučaj ne bi bio zloupotrebljen u političke svrhe.

Vučurević je uhapšen 4. aprila na graničnom prelazu Karakaj, između Srbije i BiH, po poternici koju je za njim raspisala Hrvatska zbog ratnog zločina u Dubrovniku.

Hrvatsko ministarstvo pravosuđa saopštilo je juče da priprema dokumentaciju potrebnu za podnošenje zahteva za izručenje Vučurevića kojem je u Srbiji određen ekstradicioni pritvor.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

TADIĆ: SLUČAJ VUČUREVIĆ - PRIMER FUNKCIONISANJA PRAVNE DRŽAVE

Izvor: Kurir, 06.Apr.2011

BEOGRAD - Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je da je hapšenje ratnog gradonačelnika Trebinja Božidara Vučurevića na granici između BiH i Srbije "čist primer funkcionisanja pravne države"..."Funkcionisanje pravne države nam je, izgleda, neobično i kao da nas uvek iznova iznenadi. A ono podrazumeva...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.