Radisavljević: U toku saslušanje osumnjičenih za SMS prevare

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Nov.2012, 20:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radisavljević: U toku saslušanje osumnjičenih za SMS prevare

BEOGRAD -

U Tužilaštvu za organizovani kriminal u toku su saslušanja 17 osoba zbog sumnje da su putem SMS prevara oštetili više od 160 hiljada građana za iznos veći od 32 miliona evra, izjavio je specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević.

On je rekao Tanjugu da su građani toliku sumu platili kroz svoje telefonske račune na ime poziva i poslatih SMS poruka.

"Od toga organizovana kriminalna grupa je pribavila imovinsku korist veću >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << od 16 miliona evra koji su im isplaćeni od strane telekomunikacionih operatera a preostali iznos novca je pripao operaterima na ime regularno pruženih telekomunikacionih usluga", rekao je Radisavljević.

Prema njegovim rečima, članovi te krminalne grupe su osumnjičeni da su izvršili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, prevara, pranje novca i neovlašćeno iskorišćavanje autorskog dela ili predmeta srodnog prava.

Privedeni su Radivoje Pušonja, Dušan Morača, Sava Morača, Vlado Stefanović, Ivana Nikolić, Marko Gajić, Marko Šolajić, Sretenka Morača, Jožica Plevnik, Aleksandra Đerić, Jasna Krsmanović, Aleksandar Lazić, Zoran Majdak, Branko Kostić, Marko Aćimović, Čedomir Tasovac i Vladan Petrović, rekao je on.

Prema navodima krivične prijave Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, ovim osobama se stavlja na teret da su kao pripadnici organizovane kriminalne grupe organizovali lažne kvizove i nagradne igre, rekao je Radisavljević.

Oni su time navodili gledaoce i slušaoce više radio i TV stanica "da pozivajući studio ili šaljući SMS poruke preko takozvanih kratkih brojeva učestvuju u simulovanim kvizovima i nagradnim igrama".

Cene poziva i SMS poruka preko tih brojeva su bile znatno više od redovnih tarifa a svi pozivi gledalaca i slušalaca su držani na čekanju kako bi se uvećao broj impulsa odnosno troškovi osoba koja su se javljala, kazao je Radisavljević.

On je naveo i da "niko od zainteresovanih gledalaca i slušalaca nije uključivan u program, a obećane vredne robne i novčane nagrade su navodno dobijali članovi organizovane kriminalne grupe, koji su se po dogovoru sa organizatorima javljali i tako stvarali privid da se radi o regularnom takmičenju".

Svim osumnjičenima je određeno zadržavanje radi saslušanja a Tužilaštvo za organizovani kriminal će u roku od 48 časova saslušati privedena lica, a potom doneti odluku o daljem toku krivičnog postupka, rekao je Radisavljević.

Prilikom pretresa koji su obavljeni na 32 lokacije privremeno je oduzeta vredna računarska oprema, blokiran novac na računima pojedinih lica u iznosu od 370.000 evra i oduzeto više putničkih vozila, dodao je on. MUP je prethodno saopštio da su osumnjičeni na televizijskim kanalima "Duga" i "Astro" i radio stanicama "Narodni radio" i "Centar" organizovali telefonske robnonovčane kvizove.

Oni su, kako je navedeno u saopštenju, dovodili u zabludu gledaoce i slušaoce da će slanjem SMS poruka ili uključivanjem u emisije pozivanjem brojeva sa dodatom vrednošću (na primer 0900800102) osvojiti vredne nagrade davanjem odgovora na veoma jednostavna pitanja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.