Radijacija u Srbiji godinu dana bez kontrole

Izvor: Kurir, 17.Apr.2013, 10:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radijacija u Srbiji godinu dana bez kontrole

Direktorka Agencija za zaštitu od jonizujućeg zračenja i nuklearnu sigurnost kaže da se ne sprovodi nacionalni monitoring, a da su poslednji uzorci uzeti 31. marta prošle godine.

BEOGRAD - Agencija za zaštitu od jonizujućeg zračenja i nuklearnu sigurnost zbog nedostatka novca, više od godinu dana, ne kontroliše radijaciju vazduha, zemlje i hrane, u Srbiji.

Direktorka Agencije Mirjana Radenković kaže da se ne sprovodi nacionalni monitoring, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << precizirajući da su poslednji uzorci uzeti 31. marta prošle godine.

"Taj program podrazumeva mesta uzorkovanja, učestalost. Predviđeno je da košta 15 miliona dinara. To je najneophodnije što je potrebno uraditi u toku jedne godine, kako bi se stvorila slika o izloženosti stanovništva", navodi Radenkovićeva.

Ranijih godina, taj posao finansiran je iz Fonda za zaštitu životne sredine, koji je jesenas ukinut.

Agencija, koja je obavezna da kontroliše radijaciju vazduha, zemlje i hrane, daje izveštaj o izloženosti stanovništva jonizujućem zračenju i u redovnim i u vanrednim okolnostima.

Ministarka eneregetike, razvoja i životne sredine Zorana Mihajlović tvrdi da će novac biti obezbeđen i da će do juna ponovo biti uspostavljen monitorig kao ranijih godina.

"To je pitanje Agencije za zaštitu od jonizujućeg zračenja, koja funkcioniše zajedno sa Ministarstvom nauke i Ministarstvom energetike što nije mnogo važno za građane Srbije", kaže Mihajlovićeva.

Srbija je i po međunarodnim konvencijama obavezna da razmenjuje podatke sa drugim zemljama o radioktivnosti. Agencija zato traži projektno finasiranje na duži period, kako se merenje zračenja više ne bi prekidalo.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.