Radić: Nema poklona u modernom svetu, skupo će nas koštati

Izvor: N1 televizija, 22.Dec.2016, 11:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radić: Nema poklona u modernom svetu, skupo će nas koštati

Nema poklona u modernom svetu, naravno da će nas skupo koštati. Rusi imaju apsolutno dobitnu kombinaciju u odluci da nam poklone MIG 29, kaže vojni analitičar Aleksandar Radić, i dodaje da priča o isporuci aviona u martu govori o tome da je to "jako lepa tema za pripremu izbora".

Prošle nedelje u Beogradu boravio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov. Ove nedelje posetom je uzvratio premijer Srbije Aleksandar Vučić koji je u Moskvi razgovarao o nabavci ruskih >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << lovaca MIG 29, ali i o drugim vidovima saradnje vojno-ekonomske i vojno-obrazovne saradnje. Ono što u ovom trentuku znamo je, da će Srbije dobiti borbne avione po veoma povoljnim uslovima i da bi oni trebalo da budu isporučeni u martu mesecu.

Vojni analitičar Aleksandar Radić kaže da su MIG-ovi morali da se nabave, pošto su postojeći na izmaku snaga.

"Avioni koji sada Srbija ima na izmaku su resursa. Oni su remontovani, ali bilo je puno problema kako je taj remont urađen. MIG 29 je morao da se nabavi", kaže Radić.

Govoreći o ceni, kaže da jedino ako se modernizuju može da se obrazloži visina sume.

"Rusi rade jako pragmatično"

Radić dodaje da su Rusi pragmatični kada je u pitanju ovaj poklon.

"Oni imaju političke dobitke. Imaju psihološko-propagandne dobitke, pošto Srbi veruju da samo ruske rakete su najbolja stvar za odbranu srpskog naroda. A tu su i komercijalni dobici. Oni poklanjaju avione koje povlače iz naoružanja. Jesu poklon, ali dobijate puno novca zato što (Srbija) mora da plati rezervne delove, intelektualne usluge", kaže Radić.

Dodaje da je kupovina u većini zemalja poverljiva stvar, i da često podaci o cenama nisu javni.

Takođe smo dobili na poklon i 30 tenkova T72 S i 30 borbenih izviđačkih oklopnih vozila BRDM 2 i cevi 14,5 mm.

Radić kaže da je ta informacija malo čudna, a jedini izvor informacija je predsednik Vlade.

"Nije važno koji su to tenkovi, nego da to dobro izgleda na TV. Da političari šetaju pored tih vozila, a mi ćemo biti u situaciji da vam neko kaže - evo modernizacija, učinjeno je nešto", kaže Radić.

"Rusko ministarstvo je odlučilo da ponudi Srbiji neka sredstva koja imaju u višku. Mi imamo više tenkova nego Francuska. Biće dosta razrešenja, moraćemo da čujemo šta zvaničnici kažu, ali u ovom trenutku mislim da je to spinovanje. Pre neku godinu je pravljena anketa da se vidi šta javnost misli da bi pomoglo u odbrani. Najveći broj ljudi su zaokružili odgovor Ruski avioni i rakete", kaže Radić.

Kaže da u javnosti postoji slika superiornosti ruskog oružja.

"Dokaz koliko je bitnija politička slika od tehničke i potrebe vojske, je i izjava Vučića o kojoj se govori o dve mogućnosti rokova prebacivanja MIG-ova. Jedan je martu, pa da se radovi sprovedu u Srbiji, a drugi govore o septembru sledeće godine. Možemo da pretpostavimo da su Rusi ponudili da završe pripremu aviona za izvoz, ali očigledno su izbori najavljeni za proleće mnogo važniji motiv. Oni moraju da stignu u martu sledeće godine, jer će to biti jako lepa tema u tabloidima i na TV u pripremi izbora", kaže Radić.

Donacija nosi politički simbol, jer pokazuje Rusku volju da učestvuje u regionu, kaže Radić i dodaje da "postoji i komercijalni interes".

"Srbiji su ti avioni bili potrebni, ali sa druge strane Rusija tu ima lep interes. Poklanjate avione koji ste povukli iz naoružanja, a svake godine će Srbija plaćati par desetina miliona da bi oni mogli da budu u daljoj eksploataciji", kaže Radić.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

"Rusi imaju dobitnu kombinaciju u odluci da nam poklone avione"

Izvor: N1 televizija, 22.Dec.2016

Nema poklona u modernom svetu, naravno da će nas skupo koštati. Rusi imaju apsolutno dobitnu kombinaciju u odluci da nam poklone MIG 29, kaže vojni analitičar Aleksandar Radić, i dodaje da priča o isporuci aviona u martu govori o tome da je to "jako lepa tema za pripremu izbora"...Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.