Vučić: Od Rusije šest migova, 30 tenkova, 30 oklopnih vozila

Izvor: RTS, 21.Dec.2016, 17:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Od Rusije šest "migova", 30 tenkova, 30 oklopnih vozila

Kao podršku Srbiji, Rusija nam poklanja šest aviona "mig 29", pri čemu će nas tri faze njihove modernizacije koštati ukupno između 180 i 230 miliona evra, rekao je srpski premijer Aleksandar Vučić nakon sastanka sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom.
"Ako biste računali, da takve avione kupujemo, koštali bi nas oko 600 miliona evra. Onda možete da vidite koliko smo dobili povoljne cene i >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koliko smo dobili na poklon, bar kada je reč o avionima", rekao je premijer Aleksandar Vučić, koji boravi u poseti Moskvi gde je posetio jedan od poligona ruske borbene avijacije.

Dodao je da to dramatično poboljšava operativno funkcionalne sposobnosti Vojske Srbije, do te mere da to kao da neće biti ista vojska.
"To je potpuno drugačije. To je nemerljivo u odnosu na ono što smo imali. Dobili smo na poklon i 30 tenkova T-72 S i 30 borbenih izviđačkih oklopnih vozila BRDM 2 i cevi 14,5 mm (manje topove)", rekao je Vučić, kako ga citira Sputnjik.
Kad je reč o avionima, do petka bi trebalo da bude potpisan ugovor, a postoje dve mogućnosti, rekao je Vučić.
Kako je precizirao, prva je da ruska armija preveze te avione, koji su, kako je dodao, sposobni da lete i odlični, i da se u martu zajedno sa ruskim majstorima remontuju u Srbiji.
Druga je da ostanu u Rusiji do septembra-oktobra, pa da u novembru sledeće godine dođu u Beograd potpuno remontovani i sa novim agregatima.
"Još se gleda koja će od te dve opcije da bude prihvaćena, mi gledamo šta je za nas lakše, bolje, i tako ćemo i da postupimo", naglasio je premijer.
Naveo je da je sa kompletnim vojnim vrhom industrije i Sergejem Šojguom imao veoma dug sastanak i da je na sastanku ponovio stav o vojnoj neutralnosti naše zemlje.

"Unapredili smo naše veoma dobre prijateljske odnose. Najvažnije je što ćemo da pravimo zajedničke planove trogodišnje i petogodišnje zajedničke saradnje, zato što smo mi zemlja kojoj je potrebno mnogo i želela bi sve odjedanput, ali to nije moguće", poručio je premijer.
U šaljivom tonu, Vučić je rekao da su "naši iz Ministarstva odbrane tražili sve moguće rakete", a da je on u jednom trenutku rekao: "Pa, samo što niste tražili nuklearno oružje", na ššta se, kako kaže, nasmejao i Šojgu.
"Naravno, niko nije to tražio. Tražili smo rakete koje ima samo Rusija u ovom trenutku. Što se tiče protivvazdušnih sistema, dogovor je da na protivvazdušnim sistemima radimo zajedno. Pričali smo i o 'buku' pre svega, i o 'buku M2' i o 'tunguski', ali za 2018. godinu, što je za godinu dana", rekao je Vučić.
Dodao je da misli da je urađen ogroman posao za našu zemlju, "sve što smo pričali decenijama, 29-30 godina".
Vučić je podsetio i na to da helikopteri nisu bili nabavljani 35 godina, pa su ove godine stigli u Srbiju.
Prema njegovim rečima, bilo je reči i o drugim aspektima saradnje u oblasti vojne industrije.
"Mi smo i danas mogli da uzmemo buk 1, 2 po tržišim cenama. Nemamo mi tih para u ovom trenutku, to je 500 miliona, pa bolje da sačekamo 2018, pa opet nešto da dobijemo", primetio je Vučić.
"Vojnom neutralnošću čuvamo nezavisnost" 
Istakao je da je ponosan, srećan i veoma zadovoljan, jer su, kako je rekao, generacije ljudi u Srbiji, generacije političara obećavale uvek isto i nikad niššta niko nije ispunio.

"Ja imam tu sreću da smo politikom vojne neutralnosti, politikom čuvanja svoje nezavisnosti, da štitimo svoju slobodu, da umemo da izdržimo pritiske sa različitih strana, uspeli da dođemo dotle da i svoju zemlju ojačamo do te mere da ni sami u to doskora nismo na takav način verovali", zaključio je Vučić.
Naglasio je da se pozicija Srbije kao neutralne države neće menjati.
"Nadam se da možemo da unapredimo našu saradnju – političku, ekonomsku, vojnu – do veoma visokog nivoa. Nadam se da ćete biti naš gost u Beogradu, a mi ćemo biti dobri domaćini. Potpuno sam siguran da će između naših naroda i država uvek biti veoma dobri odnosi i najbolja saradnja", rekao je Vučić Šojguu.
"Još jednom želim da potvrdim da ostajemo neutralna država, što sam već rekao u Briselu, Vašingtonu. To je naš stav, niššta se nije izmenilo kada je to u pitanju", istakao je Vučić.
On je Rusima čestitao Novu godinu i izrazio nadu da će ona doneti bolju situaciju u zemlji.
Šojgu je u pozdravnoj reči poželeo dobrodošlicu Vučiću na srpkom jeziku.
U neformalnom razgovoru, on je rekao da bi zajedničke letno-taktičke vežbe "Bars", koje su održane u oktobru u Srbiji, trebalo da postanu godišnji događaj. Ruski ministar odbrane je zahvalio srpskom premijeru za podršku u humanitarnoj organizaciji u sirijskom Alepu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić: Naši od Rusa nisu tražili samo nuklearke

Izvor: B92, 21.Dec.2016

Moskva -- Rusija poklanja Srbiji šest aviona "mig 29" kao podršku, kao i tenkove i izviđačka vozila, rekao je premijer Aleksandar Vučić posle sastanka u Moskvi...Vučić se sastao s ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom i rekao da će prva faza modernizacije aviona koštati Srbiju između...

Nastavak na B92...

Analitičari: Nabavka migova u redu, ali zašto tenkovi?

Izvor: Beta, 22.Dec.2016, 14:22

Vojni analitičari slažu se u oceni da je nabavka aviona Mig-29 iz Rusije najbolje rešenje za spas srpske lovačke avijacije ali smatraju da je potpuno neobjašnjivo zbog čega će biti nabavljeno i po 30 tenkova T-72 i oklopnih automobila BRDM-2, jer Vojska Srbije ima takva i znatno bolja sredstva...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.