RUSKI BROD U KEJPTAUNU IZAZVAO STRAHOVANJA: Ne prestaju nagađanja koja je njegova prava misija

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Jan.2023, 23:23

RUSKI BROD U KEJPTAUNU IZAZVAO STRAHOVANJA: Ne prestaju nagađanja koja je njegova prava misija

Brod je deo ekspedicije "Polar Marine Geosurvey"

Ruski ledolomac u naučnoj misiji zaustavio se ovog vikenda u Kejptaunu, a to je izazvalo zabrinutost među klimatskim aktivistima koji strahuju da Moskva cilja na istraživanje podzemlja na Antarktiku, zaštićenog područja.

Akademik Aleksandar Karpinski, koji je doputovao u subotu u Južnu Afriku, na putu je ka Južnom polu u okviru naučne misije pokrenute krajem 2022. godine, preneli su >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ruski mediji.

Brod je deo ekspedicije "Polar Marine Geosurvey", podružnice ruske državne kompanije za istraživanje rudarstva RosGeo.

- Verujemo da će eksploatacija biti sledeći korak, posle istraživanja bogatstava podzemlja - rekla je portparolka nevladine organizacije o klimi "Extinction Rebellion" Žaki Tuk.

Andy Vermaut shares:A Russian polar research vessel docked in South Africa's Cape Town harbor at the weekend as climate protesters raised fears it could be used to help Moscow explore for minerals in protected Antarctica: submitted by … https://t.co/hDUZT3qW5C Thank you! pic.twitter.com/vGGsPGo21z

— Andy Vermaut (@AndyVermaut) January 29, 2023

Grupa ekoloških aktivista okupila se danas u luci Kejptaun uz skandiranje: "Ne fosilnim gorivima, ruke dalje od Antarktika, ne ratu!"

Na Antarktiku je zabranjena eksploatacija podzemlja (rude, gas, nafta).

RosGeo je demantovao da želi da istražuje te resurse.

- Aktivnosti RosGeo-a na antarktičkom kontinentu i u susednim morima su isključivo naučne prirode - navela je ruska kompanija.

Aktivisti Grinpisa smatraju da Južna Afrika ima moralnu dužnost da ne dozvoli aktivnost u ekološki veoma osetljivom području.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.