RUSKI AKADEMIK ŠOKIRAO JAVNOST: Nema pandemije, nema rasta obolelih, neće biti drugog talasa korone

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Jun.2020, 23:04

RUSKI AKADEMIK ŠOKIRAO JAVNOST: Nema pandemije, nema rasta obolelih, neće biti "drugog talasa" korone

Oniščenko smatra da ni sada nije primetan pandemijski skok broja zaraženih koronom

Neće biti novog rasta broja obolelih od korone u Rusiji i svetu, smatra poslanik Državne dume Rusije i član Ruske akademije nauka Genadij Oniščenko.

- Ne treba govoriti o novoj pandemiji virusa korone ovog tipa, jer za sedam meseci, koliko je proteklo od prvog slučaja u Kini, nije došlo do veće mutacije gena (virusa) niti će se to i desiti. To je specifičnost ovog virusa >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << - rekao je Oniščenko.

Prema njegovim rečima, SARS i MERS "takođe nisu mutirali, kao što to radi grip".

- A pošto se to ne dešava, u najboljem slučaju, na jesen ćemo isto imati slučajeve korone, ali neće biti pandemije - objasnio je parlamentarac.

On smatra da ni sada nije primetan pandemijski skok broja zaraženih koronom.

- Do jutros je u svetu registrovano oko 10,3 miliona slučajeva oboljenja, što je za prenošenje vazdušno-kapljičnim putem ništa. Samo u Rusiji se godišnje razboli od gripe u proseku 6-7 miliona osoba - objasnio je akademik.

Pri tome, on je ukazao da se zbog toga što 40 odsto zaraženih nema nikakvih simptoma, ali su nosioci i izvori bolesti, treba pažljivo odnositi prema ljudima starijeg uzrasta koji "ostaju u zoni rizika" i moraju da poštuju sve mere zaštite od korone.

Oniščenko je pozvao zvanične organe da ljudima govore objektivne informacije i da ako postoje neki razlozi, ne plaše ljude.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.