RODITELJI DAJU OGROMAN NOVAC: Evo koliko koštaju PRIVATNI ČASOVI za pripremu male mature

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Feb.2024, 11:41

RODITELJI DAJU OGROMAN NOVAC: Evo koliko koštaju PRIVATNI ČASOVI za pripremu male mature

Besplatna vežbaonica na sajtu Ministarstva

Roditelji sve češće odlučuju da uzimaju privatne časove deci za pripremu male mature i za to izdvajaju velike sume novca. Predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić kaže da je to postao trend i da priprema za sva tri predmeta može da košta i više od 100.000 dinara.  

- Što se tiče plaćanja privatnih časova u Beogradu za to se najviše odlučuju roditelji >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u opštinama Savski Venac, Vračar i Stari Grad. Malo manje, recimo, van Beograda, ali se ipak uzimaju. Privatni časovi su, nažalost, poskupeli sa rastom cena. U proseku se cena kreće negde od 1.500 dinara za jedan školski čas ili 2.500, recimo za dva školska časa. To je cena koje naplaćuju kvalitetni nastavnici - rekao je Antić.  

Međutim, kako objašnjava Antić, ono što nije dobro je što roditelji plaćaju nastavnike sličnih struka, na primer za matematiku programere, IT stručnjake ili mašince.  

- Oni sigurno znaju matematiku, ali pedagoški pristup je sasvim drugačiji. Od uvoda do razrade, do zaključka, to je sasvim drugačiji plan od onih nastavnika koji rade u osnovnoj školi i koji pripremaju đake -  rekao je on i dodao da i škole vrše pripreme, čak i opštine recimo ili razna udruženja i to besplatno.  

Kako objašnjava, i u školama treba da se pripremna nastava organizuje u manjim grupama, a ne u grupi od 30 učenika, jer su manje grupe efikasnije.

- Za savladavanje gradiva je jako bitno da vi imate povratnu informaciju i da možda komunicirate jedan na jedan - naglasio je on.  

Zato, kako objašnjava Antić, roditelji se odlučuju da plate privatne časove, ali ističe da to ne znači da će dete da bolje položi malu maturu, jer ako nije učilo na vreme kroz četiri godine teško će svo gradivo savladati za 40 časova.  

Antić je naglasio da rezultati male mature čak nekada budu i ispod proseka.  

- Razlozi su sigurno preveliki broj činjenica koje oni uče, literatura koja je na neki način zastarela, kabinetska nastava koje skoro nema i laboratorije koje su slabo opremljen - rekao je Antić.  

Dodaje da treba više da se ulaže u opremanje i da teorijska nastava bude što više praktično primenljiva. Antić je rekao i da se svake godine sve više osmaka iz većih gradskih sredina, poput Beograda, Novog Sada i Niša se opredeljuje za medicinske škole, za informatičke smerove i gimnazije.  

- Što se tiče manjih sredina, tamo je dominantna medicinska struka, na drugom mestu su informacione tehnologije ili elektrotehnika. Na trećem mestu dolazi ugostiteljstvo i turizam, gimnazije su tamo poluprazne. Retko ko upiše gimnazije u manjim mestima, kao što su Knjaževac ili Bor, pa čak i Kragujevcu, ima dve gimnazije, jedna se popuni super, druga već u drugom roku ima potrebe da upiše - objašnjava Antić i dodaje da je je dualno obrazovanje sve popularnije.  

Roditelji dodaju da u školama ima pripremne nastave i da se uglavnom po predmetu organizuje po 15 časova, koji su raspoređeni od februara do juna.

Za jedan predmet, to jest za dvočas, u pojedinim privatnim školama potrebno je izdvojiti od 1.250 dinara, za dva predmeta je cena po dvočasu 1.125. dok je za tri predmeta cena dvočasa 1.025 dinara. Fond časova za svaki predmet pojedinačno je 40, a ukoliko se dete priprema samo iz jednog predmeta cene su od 20.000 dinara, za dva 45.000, dok je za tri predmeta od 60.000 dinara, dok u pojedinim školama priprema košta i više od 100.000 dinara.  

Privatne škole organizuju nastavu u manjim grupama, od dva do tri polaznika, ako se čas organizuje jedan na jedan, onda su cene više.  

Privatne škole daju mogućnost i plaćanja na rate, a kada se plati celokupan iznos roditelji mogu dobiti i popust, koji je od 10 do 20 odsto, dok pojedine škole u cenu paketa uračunaju i zbirke za pripremnu nastavu.  

Pored privatnih škola, kojih u Srbiji ima gotovo u svakom gradu, osmaci i preko oglasa mogu da dođu do nastavnika za pripremnu nastavu, a cene časova, to jest jednog časa od 45 minuta su od 1.200 dinara pa naviše.  

Na sajtu Ministarstva prosvete postoji E- vežbaonica na kojoj ima 4.200 zadataka koji mogu da pomognu učenicima da se pripreme za polaganje male mature.  

Zadaci obuhvataju sedam predmeta - srpski jezik ili maternji jezik, matematika, fizika, hemija, biologija, geografija i istorija, a raspoređeni su prema težini na tri nivoa - osnovni, srednji i napredni.

Ako učenik pohađa nastavu na nekom od osam jezika nacionalnih manjina - albanskom, bosanskom, bugarskom, mađarskom, rumunskom, rusinskom, slovačkom ili hrvatskom može da zadatke nađe na tom jeziku. Kada je reč o bodovanju, učenici na maloj maturi mogu da osvoje najviše 40 bodova- 14 iz srpskog jezika, 14 iz matematike i 12 iz izbornog predmeta (biologija, geografija, istorija, fizika i hemija).  

Tanjug

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.