Izvor: B92, 25.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RIK poništio svoju odluku

Beograd -- Republička izborna komisija poništila je svoju odluku o poništavanju izbora na osam biračkih mesta.

Time je usvojen na današnjoj sednici prigovor koalicije Demokratska stranka Srbije-Nova Srbija. Kao razlog zašto treba poništiti odluku, predstavnici koalicije DSS-NS naveli su činjenicu da je glasanje poništeno uprkos činjenici da niko od učesnika na izborima nije podneo prigovor i da je RIK "izvukla zaključak da ona sama ima pravo, po službenoj dužnosti, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da poništi glasanje".

"Ako su svi učesnici u izbornom procesu ujedinjeni u stavu da nije bilo nepravilnosti, onda nije jasno zašto RIK poništava, čiji interes štiti", rekao je predstavnik DSS-a Zoran Balinovac.

Ponovoljeni izbori tako se neće održati na po jednom biračkom mestu u opštinama Barajevo, Palilula, Ruma, Boljevac, Čajetina, Gadžin Han, Preševo i Bujanovac.

Podsetimo, juče je na sednici RIK-a došlo do sukoba, sednica je često prekidana pauzama, verbalnim duelima, a umalo je došlo i do fizičkog obračuna članova.

Danas su posle duže rasprave, u kojoj su predstavnici Srpske radikalne stranke isticali da su izbori na tim mestima morali biti poništeni, po službenoj dužnosti, pored ostalog i zbog viška listića, od 35 prisutnih članova RIK u proširenom sastavu, 22 glasala za predlog koalicije DSS-NS, protiv je bilo devet, a četiri su ostala suzdržana.

Na sednici RIK prethodno je odbačen prigovor izborne liste Mađarska sloga-Andraš Agošton-Pal Šandor, koja je tražila da se ponovo, "savesno, odgovorno, verodostojno i precizno" broje glasovi koje je ta koalicija dobila jer smatraju da su osvojili jedan poslanički mandat. Prigovor je odbačen kao neblagovremen.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.