RHMZ IZDAO NOVO UPOZORENJE! Srbiji preti POTOP, meteo alarm na snazi u celoj državi - za kratko vreme PAŠĆE DO 50 MM KIŠE

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Maj.2023, 15:02

RHMZ IZDAO NOVO UPOZORENJE! Srbiji preti POTOP, meteo alarm na snazi u celoj državi - za kratko vreme PAŠĆE DO 50 MM KIŠE

Nastavlja se nestabilno vreme sa pljuskovima i grmljavinom.

Republički hidrometeorološki zavod Srbije (RHMZ) idzao je upozorenje na vremenske nepogode koje se očekuju do kraja ovog ali i početkom sledećeg meseca.

Do kraja ovog i početkom sledećeg meseca nastavlja se nestabilno vreme sa pljuskovima i grmljavinom - navodi RHMZ.

Dodaje da se lokalno očekuju vremenske nepogode:

- Grad, jak i olujni vetar i velika količina padavina >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << za kratko vreme, od 20 do 50 mm u zoni najintenzivnijih pljuskova, ponegde i više.

Meteo alarm danas je na snazi u celoj Srbiji, upaljeno je nrandžasto i žuto upozorenje. Narandžasto upozorenje je na kišu i grmljavinu je na prostoru Bačke, Banata, Srema, Beogrda, zapasne i jugozapadne Srbije, kao i u Šumadiji, dok je u ostalim krajevima upaljen žuti meteo alarm.

Naranžasti meteo alarm znači da je vreme opasno.

- Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe - navodi se na zvaničnom sajtu RHMZ.

Meteo alarm žute boje znači da je vreme potencijalno opasno.

- Vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku. Treba nastaviti sa informisanjem o očekivanim meteorološkim uslovima. Ne preduzimajte nepotrebne rizike - piše RHMZ.

U sredu bez bitnije promene, promenljivo oblačno i nestabilno vreme sa povremenom kišom i kratkotrajnim lokalnim pljuskovima sa grmljavinom. Biće i sunčanih perioda. Vetar slab istočni i severoistočni. Pritisak malo iznad normale.

Minimalna jutarnja temperatura od 12°C do 16°C, a maksimalna od 22°C do 27°C. Uveče je moguća kratkotrajna kiša. Do kraja sedmice nestabilno vreme sa sunčanim periodima i dnevnim razvojem oblaka uz povremenu kišu i kratkotrajne lokalne pljuskove sa grmljavinom. Dnevna temperatura u manjem porastu u četvrtak i petak.

Na Savi kod h.s. Šabac vodostaj će se narednih dana kretati iznad granice redovne odbrane od poplava. Na Kolubari, Ubu, Tamnavi, Jadru, Likodri, Ljuboviđi, Skrapežu, Đetinji, Moravici i gornjem toku Zapadne Morave tokom 31. maja i 01. juna vodostaji će biti u većem porastu sa prevazilaženjem upozoravajućih nivoa.

Na manjim bujičnim vodotocima ovih slivova moguća su izlivanja.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.