RFZO: Oko 4,7 miliona građana do sada dobilo nove knjižice

Izvor: N1 televizija, 08.Apr.2017, 14:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RFZO: Oko 4,7 miliona građana do sada dobilo nove knjižice

Oko 4,7 miliona građana dobilo je do sada nove zdravstvene knjižice, a sve knjižice bi trebalo da budu dostavljene do juna, rečeno je za Radio-televiziju Srbije u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje.

Oko pola miliona građana Srbije nije predalo zahtev za zamenu zdravstvene knjižice, dok je postupku izrade u Zavodu za izradu novčanica i kovanog novca trenutno više od 1,6 miliona kartica.

U Ministarstvu državne uprave su, kako je preneo RTS, ocenili da >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << je proces izdavanja novih zdravstvenih knjižica zakazao i da je sporiji od predviđenog "jer se neplanirano pojavio još jedan papir", ali su dodali da se ne odustaje od najavljenih rokova.

U Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave su rekli za RTS da je to ministarstvo u novembru 2016. razvilo elektronski servis za podnošenje zahteva za nove kartice zdravstvenog osiguranja, jer su želeli da smanje pritisak na šaltere RFZO-a i pomognu građanima i Fondu da se čitav proces ubrza.

"Naše opredeljenje su elektronski servisi i na tome intenzivno radimo. Ipak, važno je reći da je dostava zdravstvenih kartica na kućnu adresu u nadležnosti RFZO-a i da precizne informacije o rokovima može dati samo Fond", kažu u Ministarstvu.

Vršilac dužnosti direktora Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja Verica Lazić ocenila je da tih pola miliona građana verovatno ima opravdan razlog za nepodnošenje zahteva, na primer, odsustvo iz zemlje.

"A svi građani koji postanu osiguranici Fonda, moći će i u narednom periodu i sledeće godine da podnose zahteve za novom karticom", kaže Lazićeva.

Novu zdravstvenu ispravu do sada je dobilo oko 4,7 miliona građana Srbije, a neki su na nju čekali i više meseci.

Najviše zahteva, oko tri miliona, podneto je u poslednja tri meseca prošle godine - odnosno pre isteka zvaničnog roka. Oko 505.000 zdravstvenih osiguranika nije podnelo zahtev.

Republički fond za zdravstveno osiguranje napravio je aplikaciju na kojoj građani mogu da provere šta se dešava sa njihovom elektronskom karticom. Za nepunih 10 dana, sajt je posetilo više od milion osiguranika.

"Ukucavanjem svog LBO broja, osiguranik se informiše da li je kartica proizvedena ili ne. Ako je proizvedena, onda odlazi do matične ispostave, kako bi preuzeo istu. U slučaju ako su podneli preko e-uprave ili pošte i ako su stavili opciju na kućnu adresu – onda čekaju da dođe kući", kazala je Lazić za RTS.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.