REZULTATI SU ZAPANJUJUĆI! Puštali kravama narodnjake, pa primetili nešto veoma neobično - sada svima preporučuju jednu stvar

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Maj.2022, 00:57

REZULTATI SU ZAPANJUJUĆI! Puštali kravama narodnjake, pa primetili nešto veoma neobično - sada svima preporučuju jednu stvar

Postavili su radio u štalu

Mnoga naučna istraživanja su dokazala da krave daju više mleka kada slušaju muziku, a Jelena i Radovan Mitrović iz sela Rajkovac kod Topole, ovaj naučni fenomen su dokazali i u svojoj štali gde se nedaleko od ulaznih vrata nalazi radio. Ipak, kako kažu, njihove ljubimice ne reaguju baš na svaku vrstu muzike već samo na onu narodnu.

- Muzika smiruje krave, opuštenije su, mirnije na muži i daju više mleka. Ubacili smo radio >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << odavno, noću ne svira samo preko dana. Uglavnom je repertoar narodna muzika jer i mi to slušamo pa što ne bi i one, kad smo mi raspoloženi, to osećaju i krave pa su i one mirnije - kaže Jelena.

Štala u domaćinstvu Mitrovića drugačija je od ostalih i po još jednom detalju. Naime, sve njihove krave imaju imena i to ne bilo kakva, već osmišljena u posebnim situacijama i drugačija nego inače, a kumovala im je Jelena.

- Zvezdana je dobila ime kada je igrala Zvezda utakmicu. Pozvala sam sina da pomogne jer se telila krava, rekao je ‘majko ne mogu, igra Zvezda’ i kada je na svet stiglo žensko tele ja sam joj dala ime Zvezdana. Par dana nakon nje se otelila i druga, ja sam se tome obradovala pa sam od milosti joj dala ime Miljana. Tu je Šarulja, Đurđa koja se rodila na Đurđevdan, Rujka, Jelka. Nedavno smo dobili i tri nova člana pa smo im dali imena Cana, Jana i Sara - priča nam domaćica.

I dok mnogi odustaju od sela i stočarske proizvodnje, ova porodica složno i sa puno rada širi svoje objekte i uvećava stočni fond. Ne žale se i kažu da od rada na selu može da se živi, očekuju još veću pomoć države pa će im onda sve biti lakše.

- Oko tri godine smo intenzivnije u ovom poslu, mada je poljoprivreda oduvek bila jedna od glavnih delatnosti u našoj porodici. Supruga i ja nismo zaposleni pa sve slobodno vreme smo posvetili odgoju životinja i radu na imanju. Oko krava ima obaveza, tri puta na dan se muzu, hranimo mladu telad, moramo nabaviti svu hranu za njih i pripremiti na njivi. Mleko predajemo i cena je solidna ali može biti i bolja. Koristimo i subvencije one nam dosta znače i ako bi bile veće sigurno bi povećali broj grla i ostali i dalje u ovom poslu - kaže Jelenin suprug Radovan.

Ovaj bračni par ističe da sloga i ljubav mogu sve, radeći zajedno i dopunjavaju se u poslovima postigli su mnogo na svom imanju a planova ima i za budućnost.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.