REZERVAT PRIRODE KRALJEVAC: Stanište VRSTE koje NEMA više nigde u svetu, ali nije samo po tome POSEBAN (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Nov.2019, 02:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

REZERVAT PRIRODE KRALJEVAC: Stanište VRSTE koje NEMA više nigde u svetu, ali nije samo po tome POSEBAN (VIDEO)

Kraljevac je specijalni rezervat prirode i predstavlja istoimeno jezero koje se nalazi u Deliblatskoj peščari na teritoriji opštine Kovin

Rezervat se prostire na 160 hektara, a od septembra 2003. godine proglašeno je specijalnim rezervatom prirode i stavljeno je pod zaštitu države.

Kraljevac je dragoceno stanište raznih močvarnih ptica, gmizavaca, pa i nekih svetskih ugroženih vrsta poput slepog kučeta ili stepskog skočimiša, kojeg sem u Deliblatskoj peščari >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << nema više nigde u svetu.

Na ovom mestu se gnezde močvarne ptice, raše i kormorani koji su svetski ugrožene vrste, razne vrste insekata, gmizavaca, orlova, tekunice kao i slepo kuče koje je takođe na crvenoj listi ugroženosti.

Zahvaljujući podvodnim izvorima i jedinstvenim plivajućim ostrvima, većim i od hektara, delovi površine ovog jezera ne mrznu ni pri najvećim zimama.

Kraljevac je dragoceno odmorište pticama u zimskom periodu i tokom prolećnih i jesenjih migracija. Posebno pogoduje kormoranima, jatima pataka, gusaka i labudova.

Kuriozitet jezera Kraljevac je i plutajuće ostrvo, površine dva hektara.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.