RESTAURIRAN RIMSKI SARKOFAG U ZEMUNSKOM PARKU: Sprečeno dalje propadanje značajnog arheološkog nalaza

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Nov.2020, 13:14

RESTAURIRAN RIMSKI SARKOFAG U ZEMUNSKOM PARKU: Sprečeno dalje propadanje značajnog arheološkog nalaza

Sarkofag je sačinjen od peščara, bez ikakvih ukrasa i natpisa

Na inicijativu Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda, koji je vodio konzervatorski nazor, rekonstruisan je i restauriran rimski sarkofag u Zemunskom parku. Na taj način sprečeno je dalje propadanje značajnog arheološkog nalaza. Gradska opština Zemun je Akcionim planom za period 2019-2021 godina, a u okviru programa zaštite, očuvanja, valorizacije i prezentacije kulturne baštine Zemuna predvidela >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << konzervaciju i rekonstrukciju ovog vrednog antičkog spomenika.

Davne 1895. godine prilikom kopanja temelja za Milenijumsku kulu na Gardošu pronađen je veliki sarkofag, dugačak 2,18 metara, širok 1,14 metara i visok 73 santimetra. Po ostacima skeleta arheolozi su zaključili da potiče iz rimskog doba, iz vremena Taurunuma, koji je tada bio važan centar provincije Donje Panonije.

. Poklopac u okviru krova ukrašavale su ljudske glave izvajane na svakom uglu i na sredinama obe duže strane. Najpre se nalazio u dvorištu Magistrata, a između dva svetska rata premešten je u Gradski park, gde i danas stoji.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Restauriran rimski sarkofag u Zemunskom parku

Izvor: DANuBeogradu.rs, 30.Nov.2020

Rekonstruisan je i restauriran rimski sarkofag u Zemunskom parku, na inicijativu Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda. Na taj način sprečeno je dalje propadanje značajnog arheološkog nalaza. Gradska opština Zemun je Akcionim planom za period 2019-2021, a u okviru programa zaštite,...

Nastavak na DANuBeogradu.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.