RATNI ZLOČINAC BRUTALNO TUKAO SRBINA: Radoje Peković podlegao povredama

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Jun.2019, 06:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RATNI ZLOČINAC BRUTALNO TUKAO SRBINA: Radoje Peković podlegao povredama

Radoje Petković (63) istaknuti član srpske zajednice u Hrvatskoj, koji je brutalno pretučen 24. aprila ispred jednog kafića u Viškovu, u subotu je podlegao povredama.

Riječka policija je kao napadača uhapsila Iliju Glavića (48), koji je odranije poznat kao osumnjičeni za ratne zločine u Republici Srpskoj.

Prebijanju Petkovića, koji je inače bio potpredsednik Veća srpske nacionalne manjine grada Kastva, prethodila je kraća rasprava s Glavićem u lokalu u >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kom su obojica sedela. Kada je posle kraće prepirke nesrećni čovek krenuo ka svom automobilu, Glavić ga je sustigao na parkingu i brutalno ga pretukao.

- Na snimcima sigurnosne kamere se vidi da Glavić nije odustajao od udaraca čak ni kada je Peković pao i onesvestio se. Tadašnje izjave Milana Erakovića, pravnog savetnika Veća u Rijeci, upućivale su da je moguće da je napad bio etički motivisan.

Pripadnici srpske zajednice zgroženi su napadom na sunarodnika koji je bio izuzetno aktivan - preneli su hrvatski mediji.

Kako navode, na snimku se vidi da je Glavić, čim je na parkingu sustigao Petkovića uhvatio čoveka i rukom ga povukao prema sebi, a potom ga udario šakom u lice. Kada je Petković počeo da pada, Glavić ga je pridigao i ponovio udarac, od kojeg je ovaj pao. Pošto je ponovo uspeo da ustane, Glavić je nastavio da ga udara.

Posle napada, radoje Peković zadobio je niz hematoma na glavi, ali i krvarenje u mozgu.

Bio je u komi u KBC u Rijeci.

Kako navode hrvatski mediji, osumnjičeni za brutalno prebijanje Srbina nalazi se na spisku osumnjičenih za ratne zločine na području Republike Srpske, kako je sastavio Centar za istraživanje ratnih zločina i traženje nestalih Republike Srpske.

- Na osnovu izjava svedoka Ilija Glavić je na listu osumnjičenih u predmetima koje je Haški trubunal još 2006. predao Tužilaštvu u BIH. navodno, sumnjiči se za premlaćivanje, povrede i silovanja po logorima - preneli su mediji.

Kako navode, upravo zbog otkrića da se Glavić sumnjiči za ratne zločine, sumnja se da je napad bio motivisan nacionalnom mržnjom.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.