RATEL trenira strogoću: Internet skuplji, država kontroliše mejlove građana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jul.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RATEL trenira strogoću: Internet skuplji, država kontroliše mejlove građana

BEOGRAD - Uvodeći red u oblast internet komunikacije, Republička agencija za telekomunikaciju (RATEL) propisala je provajderima tehničke uslove za podsisteme, uređaje, opremu i instalacije internet mreže. Ovo uvođenje reda, međutim, znači velike troškove za sve koji se bave pružanjem internet usluga, mogućnost gašenja manjih, ali i to da se udar na džepove provajdera prelije na novčanike građana, koji sve više vremena provode na netu, piše "Blic".

Ovaj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pravilnik, donet 11. jula, uporište ima u Zakonu o telekomunikacijama, a potpisuje ga Upravni odbor RATEL-a u saradnji sa operatorima i državnim organima nadležnim za neposredno sprovođenje elektronskog nadzora. U prvoj tački navedeno je da se tehnički uslovi definišu „zbog potrebe nadležnih državnih organa ovlašćenih za elektronski nadzor".

Taj nadzor je izuzetak od ustavnog pravila da građani imaju pravo na neometanu ličnu prepisku (od dopisnice do imejla), a sprovodi se po zakonom propisanoj proceduri u kojoj odobrenje za praćenje (nadzor) daje Vrhovni sud Srbije. Svrha je, na jednostavnom primeru rečeno, da oni koji su bezbednosno sumnjivi ne mogu mejlovima da dogovaraju terorističke akte bilo gde u Srbiji i svetu.

RATEL je obavezao provajdere na mnogo toga. Od urednog vođenja baze podataka zakupljenih linija, do preusmeravanja saobraćaja korisnika i svih imejlova državnim organima. Pružalac internet usluga dužan je „da u okviru svog tehničkog sistema obezbedi hardver i softver za pasivni monitoring u realnom vremenu, servisa elektronske pošte i preusmeravanje sadržaja pošte ka akvizicionom centru nadležnih državnih organa".

U RATEL-u su nam, međutim, rekli da se neće presretati sav saobraćaj i sva pošta, već samo na zahtev nadležnog organa u zakonom propisanoj proceduri.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.