RAT BUKTI U ETIOPIJI: Dok se svet bavi Karabahom i Francuskom, na rogu Afrike lete glave brzinom svetlosti!

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Okt.2020, 23:45

RAT BUKTI U ETIOPIJI: Dok se svet bavi Karabahom i Francuskom, na rogu Afrike lete glave brzinom svetlosti!

Veliki je broj ubijenih

Etiopska vlada saopštila je da je najmanje 27 ljudi ubijeno u sukobima dve države koje su se već neko vreme sukobljavale na granici, u vreme kada se zemlja suočava sa sve većim aktima etničkog nasilja.

Vlada je dodala da su poginuli "usled sukoba na granici (regiona) Somalije i Afara".  Naoružane frakcije iz dve istočne države sukobljavale su se i ranije oko svojih spornih granica, navodi Rojters.

Portparol somalijske >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << regije Ali Bidil potvrdio je smrt i optužio militante u Afaru da su odgovorni za njihovu smrt.

- Lokalna milicija iz Afara odgovorna je za ubistva - rekao je Rojtersu.

Portparol Afara nije odgovorio na Rojtersov zahtev za komentar.

Savezna vlada je 2014. godine prekrojila granicu između dve države i preselila tri mala grada u Afar, ali somalijski region od tada želi da ih povrati.

Sukobi su se prelili na etiopski istok, nakon što su izbili plemenski sukobi između afarskog naroda u regionu i militanata iz etiopsko-somalijskog regiona, a složenost situacije je eskalirala nakon intervencija susednih zemalja.

Afarski narod se smatra jednim od naroda koji naseljavaju nekoliko zemalja, u takozvanom "Afarskom trouglu", koji se proteže u tri države: Etiopiji, Džibutiju i Eritreji, ali najveći broj ovog naroda živi u Etiopiji.

Regione nastanjene Afarima smatraju jednim od područja sa najviše turističkih destinacija, uključujući Tamilat Dalol i "Danakel depresije", koji sadrže neke od najlepših pejzaža.

Regija gleda na Eritreju i Džibuti, a povezana je i sa različitim istočnim regionima i etiopskim regionima.

Neke statistike procenjuju populaciju Afara na 5 miliona, pa čak i više. Oni čine oko 50 odsto ukupnog stanovništva Džibutija, oko 10 odsto stanovništva Eritreje i oko 4 odsto stanovništva Etiopije.

Etiopski region Afar uživa poluautonomiju i čini Etiopsku konfederaciju sastavljenu od ukupno 9 regiona, u kojoj je uspostavljena federalna vlada nakon pada režima Mengistu Haile Mariama, 1991. godine.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.