RASTU ŠANSE ZA TRAJNI MIR NA KAVKAZU: Najavljeni pregovori lidera Jermenije i Azerbejdžana

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Sep.2023, 16:45

RASTU ŠANSE ZA TRAJNI MIR NA KAVKAZU: Najavljeni pregovori lidera Jermenije i Azerbejdžana

Premijer Jermenije, podsetimo, nedavno je istupio sa revolucionarnom izjavom da Jerevan priznaje da je region deo Azerbejdžana.

Predsednik Jermenije Nikol Pašinjan i lider Azerbejdžana Ilham Alijev ponovo će se sastati 5. oktobra u gradu Granada u Španiji kako bi razgovarali o situaciji u Nagorno-Karabahu.

Mediji javljaju da je vest objavio jermenski Savet bezbednosti. 

Kako piše "Komersant", delegacije dveju zemalja pre toga sastaće se >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i u Briselu i to 26. septembra. Jermeniju će tamo predstavljati sekretar Saveta bezbednosti države, a Azerbejdžan - pomoćnik predsednika Alijeva.

Jermenska delegacija u Briselu bi trebalo da razgovara i sa savetnicima predsednika Francuske Emanuela Makrona, nemačkog kancelara Olafa Šolca i predstavnicima Evropskog saveta.

U međuvremenu, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan sutra će posetiti Azerbejdžan kako bi razgovarao sa Alijevim. Ankara je, podsetimo, od starta podržala operaciju Azerbejdžana.

Situacija u Nagorno-Karabahu, spornom regionu, u kojem masovno žive etnički Jermeni, sada je stabilizovana.

Ipak, mirovni sporazum između sukobljenih snaga tada nije bio postignut u celini.

Nakon pokretanja a zatim i obustavljanja "antiterorističke operacije", Baku je saopštio da želi da radi na integraciji Jermena iz Karabaha u ostatak Azerbejdžana.

Međutim, Jermenija poručuje da će prihvatiti sve karabaške Jermene koji se odluče da napuste Karabah i nasele se u Jermeniji.

Jermenski mediji tako su danas javili da vlasti u saradnji sa ruskim mirotvorcima organizuju prebacivanje u Jermeniju onih Jermena koji su, usled poslednjih akcija, ostali bez krova na glavi, prenosi RT Balkan.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.