RASTU ŠANSE ZA DOGOVOR?! Lider nigerske hunte poručio: Ne nameravamo da konfiskujemo vlast ali tranzicija ne može da traje duže od tri godine

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Avg.2023, 09:23

RASTU ŠANSE ZA DOGOVOR?! Lider nigerske hunte poručio: Ne nameravamo da konfiskujemo vlast ali tranzicija ne može da traje duže od tri godine

On je upozorio strane zemlje na pripreme za vojnu intervenciju usmerenu na njegovu zemlju

General Abdourahamane Tiani, koji je došao na vlast posle vojnog udara u Nigeru poručio je u subotu uveče da ne namerava da "konfiskuje vlast" i da prelazni period ne može da bude duži od tri godine.

, navodi Figaro.

- Nemamo ambiciju da konfiskujemo vlast. Ali ako bi se izvršio napad na nas, to ne bi bio prelazni period u koji neki ljudi veruju - ​​rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je Tiani u televizijskom obraćanju dan nakon odluke ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (ECOWAS) da počne sa pripremama za oružanu intervenciju. U svom desetominutnom govoru general Tiani je najavio pokretanje "nacionalnog dijaloga" i potvrdio da će u naredih trideset dana biti formulisani "konkretni predlozi" u cilju postavljanja "temelja novog ustavnog uređenja".

Tianijev govor dolazi nakon jučerašnje posete delegacije Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (ECOWAS) u potrazi za mirnim rešenjem krize. "ECOWAS se sprema da napadne Niger tako što će uspostaviti okupatorsku vojnu vlast u saradnji sa nekom stranom vojskom - rekao je general Tiani ne navodeći o kojoj stranoj zemlji je reč.

On je takođe osudio "ilegalne i nehumane" sankcije Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država.

Niger je od 30. jula pod teškim finansijskim i trgovinskim sankcijama koje je uvela organizacija EKOWAS zahtevajući da se na vlast vrati svrgnuti predsednik Mohamed Bazum, koji je u zarobljeništvu od puča 26. jula.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.