RADUNOVIĆ ZAVEO RED NA INSTITUTU ZA REUMATOLOGIJU: Umesto 5,5 sati dnevno, uveo puno radno vreme, DEO zaposlenih se pobunio

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Jul.2023, 18:29

RADUNOVIĆ ZAVEO RED NA INSTITUTU ZA REUMATOLOGIJU: Umesto 5,5 sati dnevno, uveo puno radno vreme, DEO zaposlenih se pobunio

Danas se javnosti obratio i Goran Radunović, v.d. direktora Instituta za reumatologiju.

Dr Goran Radunović kaže da lekari ispunjavaju tek oko polovine zakonskih normativa što se tiče hospitalizacija pacijenata.

Nakon nedavnog štrajka nekoliko zaposlenih lekara Instituta za reumatologiju i tvrdnje o medijima da su mobingovani i obespravljeni, javnosti se danas objavio i Goran Radunović, v.d. direktora Instituta za reumatologiju.

On je objasnio >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da u institutu postoje pravila i normative koje svaki zaposleni treba da zadovolji, a što je publikovano u Ministarstvu zdravlja PIO.

Dr Radunović je rekao da ti normativi podrazumevaju da svaki doktor instituta treba da ima godišnje između 170 i 210 hospitalizacija i pregleda oko 1.200 osoba.

- Koliko sam upoznat naši lekari nisu dostigli te normative nego se nalazimo, otprilike, na 50 odsto traženog izvršenja što se tiče hospitalizacija. S tim u vezi rukovodstvo naše institucije je pokušalo da pokrene kampanju gde bismo poboljšali popunjenost postelja u našem institutu. To je bilo jedino moguće aktivnijim ambulantnim radom odakle dolaze pacijenti koji se posle smeštaju u bolnicu, jer im je onda ne ophodna - objasnio je doktor.

Dr Radunović je dodao da su zbog toga postavljeni normativi koji su bili "relativno blagi" odnosno niži od onih koji ima Univerzitetski klinički centar Srbije.

- Da svako pregleda 18 pacijenata nedeljno, a da mesečno ima makar 5 bolnički lečenih pacijenata. To neki doktori nisu hteli da prihvate. Jednostavno je među njima bunt nastupio jer im je takvo izvršenje bilo preobimno. Navikli su da rade manje od toga - rekao je on.

Dodao je da je uvedeno osmočasovno radno vreme što podrazumeva da ljudi dolaze na posao u 7 a ostaju na poslu do 15 časova.

- Podrazumeva se da imamo 40 sati radnog vremena nedeljno, što piše u Zakonu u radu. To ranije nije bio slučaj jer su neke službe dolazile na posao u 8 a odlazili u 12:30. Da bismo se odbranili od takvih zloupotreba uveli smo sistem kojim se prati radno vreme koji je, takođe, počeo da smeta zaposlenima - naglasio je on.

Doktor se osvrnuo i na žalbu jedne medicinske sestra za mobing, koja se žalila da je prilikom razgovora sa njom podigao glas.

- Moram da napomenem da je decembra 2021. godine ta medicinska sestra istoga dana vraćena iz bolnice u Batajnici, gde je otišla na sopstveni zahtev da bi zaradila određeni novac jer smo zbog otežanih uslova rada dodavali našim medicinskim sestrama određeni novac na zaradu kao što je preporučio fond zdravstvenog osiguranja - ispričao je dr Radunović.

On je dodao da je ta medicinska sestra uskratila negu bolesnicima na odeljenju na kome je bila "i nije slušala svoje pretpostavljenje".

- Potom ta ista sestra nije slušala pretpostavljene ni u Institutu za reumatologiju, a kada je došla na nekakav razgovor tužeći svoje šefove ja sam je upitao da li ona ima nešto da doda, osim toga da je neko podigao glas u telefonsku slušalicu dok je razgovarao sa njom, da li je tu bilo vređanja, mobinga... ona je odgovorila da nije! Posle toga sam ja rekao par reči zbog kojih se u ovom trenutku kajem, međutim, naravno da nisam mogao da znam da me neko neovlašćeno snima i da će to posle 13 meseci upotrebiti u ovoj medijskoj kampanji - rekao je on.

Dr Radunović je naglasio i da je svaki prekovremeni rad plaćen i da su plate zaposlenih trenutno zbog toga veće.

Doktor je komentarisao i nedavni protest dela zaposlenih, za koji kaže da nije bio najavljen, a na snimcima sa protesta video je dvadesetak zaposlenih koji su u tom momentu bili na bolovanju.

- Video sam one koji više nisu zaposleni, članove sindikata a video sam i da se neko usudio da poziva pacijente da prisustvuju protestu koji su bolesni od teških reumatskih bolesti - rekao je on i dodao da smatra da nije humano ovakve ljude zvati na protest.

Osvrnuo se i na priče o navodnom mobingu, dodavši da ni jednoj službi u institutu nisu stigle žalbe na isti sem od jednog doktora "koji je nekoliko puta zaredom odlazio na kongrese bez plaćenje kotizacije", a u jednom momentu nije mu bilo dozvoljeno kada je Radunović bio šef odeljenja.

Institut je posetilo i desetak inspekcija, od inspekcije rada preko zdravstvene do sanitarne. One su ispitivale, između ostalog, i ono na šta se žali grupa doktora koja protestvuje, ali nisu našle ništa sem sanitarne koja im je dala sugestiju da ispitaju bakterijsku ispravno komore za rastvaranje cistostatika. Institut je našao provajdera koji je to proverio i nisu nađene nikakve nepravilnosti.

Dr Radunović se na pitanja novinara osvrnuo na snimak zbog koga ga je jedna sestra okrivila za mobing.

- Ako ste dobro preslušali taj snimak on je na više mesta isečen. Na jednom mestu ja pitam sestru da li ju je mobingovao šef, a ona je rekla da nije. On je vikao u slušalicu, ali nije na nju vikao - rekao je on.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.