Izvor: Blic, 18.Okt.2016, 14:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"RADIM DA BIH STUDIRAO" Stotinu studenata protestuje zbog visokih cena na Novosadskom univerzitetu

"Znanje nije roba", "Radim da bih studirao", samo su neki od trasparenata koje su novosadski studenti danas nosili na protestu održanom u Univerzitetskom kampusu na kom su zahtevali da fakulteti prestanu sa dodatnom naplatom redovnih usluga i troškova.

Oko sto studenata okupilo se između Pravnog i Fakultetra tehničkih nauka, a nakon toga su se sa transparentima uputili ka Filozofskom fakultetu gde je održan zbor studenata Univerziteta u Novom Sadu.

Na zboru studenti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << trenutno raspravljaju o daljim aktivnostima i daljem načinu borbe za ostvarivanje njihovih ciljeva.

Budućim akademcima je za godinu studiranja u proseku potrebno 8.000 dinara, iako se svi školuju o trošku države.

Na skoro svim fakultetima budućim akademcima je samo za upis potrebno oko 5.000 dinara. Nakon toga ih očekuju overe semestra koje koštaju od 1.000 do 2.300, a prijave ispita od 176 do 500 dinara.

Upravo zbog visokih cena Studentski pokret Novi Sad je pokrenuo peticiju kojom su najpre zahtevali od uprava fakulteta da prestanu sa dodatnom naplatom redovnih usluga i troškova studiranja, što nije učinjeno pa su se studenti odlučili za protest.

Savet Univerziteta u Novom Sadu, na predlog Senata, na sednici održanoj 27. februara 2015. godine doneo je odluku da u redovne usluge koje visokoškolska ustanova pruža spadaju najmanje jedna prijava ispita i usluge administrativno - stručnih službi u vezi sa funkcionisanjem fakulteta.

Dakle, kako zaljučuju u Studentskom pokretu ove usluge fakulteti ne smeju dodatno naplaćivati.

U Studentskom pokretu se zalažu za ukidanje dodatnih troškova: upisa u narednu godinu, plaćanja prijave prijemnog ispita, overe semestra, prijave ispita, administrativnih troškova, usluga biblioteke i čitaonice, troškova izrade radova, izdavanja potvrda, diploma, izdavanja dokumenata, kao i svih ostalih troškova koje fakulteti naplaćuju bez osnova.

Traže potpunu transparentnost u radu fakulteta, ažurno objavljivanje finansijskih izveštaja dostupnih javnosti, te jasno navedene prihode i rashode i bilans stanja.

Takođe i sprečavanje i sankcionisanje bilo kakve vrste nepotizma, te poštovanje uslova konkursa pri zapošljavanju mladih istraživača, asistenata i dodatnog nastavnog kadra.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

VIDEO, FOTO: Novosadski studenti protestovali zbog naplate sumanutih troškova

Izvor: Radio 021, 18.Okt.2016

Oko 200 studenata Univerziteta u Novom Sadu protestovalo je danas u Kampusu zbog nezakonito nametnutih troškova studiranja...Protest u organizaciji Studentskog pokreta Novi Sad organizovan je zbog odbijanja novosadskih fakulteta da ukinu dodatne troškove studiranja, poput overe semestra, prijave ispita,...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.