RADIKALNI FEMINIZAM Vatikan objavio izveštaj o katoličkim opaticama

Izvor: Blic, 16.Dec.2014, 16:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RADIKALNI FEMINIZAM Vatikan objavio izveštaj o katoličkim opaticama

Vatikan je danas, posle šest godina, objavio izveštaj o katoličkim opaticama u SAD, nastao kao rezultat istrage da su neke od njih usvojile sekularni mentalitet i da je na njih uticao "radikalni feminizam".

U dugoočekivanom izveštaju, u pomirljivom tonu hvali se njihov socijalni i obrazovni rad, ali se one istovremeno pozivaju da se pridržavaju učenja crkve, preneo je Rojters.

Istraga, koja je pokrenuta dok je na čelu Vatikana bio papa Benedikt XVI, obuhvatila >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je 341 verski red i 50.000 opatica.

Vatikanski zvaničnici su za vreme trajanja istrage, izjavljivali da neke od opatica nisu jasno prenosile učenja crkve protiv abortusa i homoseksualnosti, kao i da su neke postale previše umešane u politička pitanja.

U izveštaju stoji da su neke od opatica iskazivale želju za "većim priznavanjem" uloge koju imaju u crkvi i da su smatrale da žene treba da imaju više uticaja u odlukama koje ih se lično tiču.

Papa Franja, koji se sastao jutros sa delegacijom opatica SAD, obećao je da će postaviti žene na pozicije donošenja odluka u Vatikanu.

U SAD trenutno ima oko 50.000 opatica, u poređenju sa 125.000 koliko ih je bilo šezdesetih godina prošlog veka.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Vatikanski izveštaj o opaticama

Izvor: B92, 16.Dec.2014

Vatikan je, posle šest godina, objavio izveštaj o katoličkim opaticama u SAD, nastao kao rezultat istrage da su neke od njih usvojile sekularni mentalitet...U dugoočekivanom izveštaju, u pomirljivom tonu hvali se njihov socijalni i obrazovni rad, ali se one istovremeno pozivaju da se pridržavaju...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.