Putinovi kritičari padaju kao domine: Novinara Andruščenka su krvnički tukli dok nije pao u komu i preminuo

Izvor: Telegraf.rs, 20.Apr.2017, 15:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putinovi kritičari padaju kao domine: Novinara Andruščenka su krvnički tukli dok nije pao u komu i preminuo

Ruski novnar Nikolaj Andruščenko (73) napadnut je pre šest nedelja i od tada je bio u komi sve do srede kada je preminuo u bolnici u Sankt Peterburgu, piše "Indepedent".

On je bio član gradskog veća Sankt Peterburga od 1990. do 1993. godine. Postao je poznat po pisanju tekstova o ljudskim pravima i kriminalu, a 2007. bio je u zatvoru zbog navodne opstrukcije zakona dok je pratio istragu jednog ubistva i suđenje počiniocima.

Njegove kolege su rekle da smatraju da je njegova >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << kazna bila povezana sa njegovim krikovanjem lokalnih vlasti pred parlamentarne izbore.

I u novembru iste godine njega su nepoznati napadači napali i pretukli, ali u tom napadu nije zadobio toliko teške povrede kao sada.

Međutim, pre više od šest nedelja Andruščenka su nepoznati napadači napali u sred Snbkt Peterburga zadavši mu povrede toliko teške da se od njih na kraju nije mogao oporaviti. Njegovi napadača još uvek nisu uhapšeni niti identifikovani.

Foto: Tanjug/AP

Denis Usov, urednik lista "Novi Peterburg", čiji je Andruščenko suosnivač, kaže da je i ovaj napad, baš kao i prethodni, povezan sa njegovim pisanjem o korupciji u Sankt Peterburgu.

U poslednje vreme sve su češći napadi na kritičare ruskog predsednika Vladimira Putina i njegovog režima, pa su tako sa lica zemlje nestali ljudi poput Borisa Nemcova, Denisa Voronenkova, Pola Kelebinova, Ane Politkovskaje, Aleksandra Litvinjenka, Natalije Estemirove i mnogih drugih, dok su neki, kao ruski opozicionar Vladimir Kara-Murza umalo izbegli smrt.

(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.