Putevi do pojedinih sela u kuršumlijskom kraju i dalje neprohodni

Izvor: RTS, 13.Mar.2015, 17:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putevi do pojedinih sela u kuršumlijskom kraju i dalje neprohodni

Do mnogih planinskih sela u opštini Kuršumlija, ni nedelju dana od početka snežnih padavina i dalje se ne može stići. Prema rečima nadležnih, putevi se čiste neprestano, ali zbog dužine putne mreže i velikih količina snega, sa raspoloživom mehanizacijom posao će potrajati. Pune ruke posla imaju i u Domu zdravlja, gde se dnevno zbrine i do deset pacijenata iz udaljenih sela.
Od osam sela u Lukovskom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kraju, podno Kopaonika, putevi su prohodni samo do dva.

"Mnogo je sela u okruženju daljine od šest do deset kilometara. Ono što apelujem da nam fale teške mašine, jer je drugačije nemoguće doći do ljudi", kaže predsednik Mesne zajednice Lukovska Banja Goran Stevanović.
Nekoliko dana trebalo je da se buldožerom probije put do sela na Radan planini, gde visina snega prelazi dva metra.
"Snegovi veliki, nameti veliki, put vidite i sami kakav je", kaže Todor Biočanin iz sela Kutlova.
"Putevi su toliko nakvašeni, da kad se sneg očisti, dole je živo blato", kaže predsednik opštine Kuršumlija Radoljub Vidić.
Osamdesettrogodišnja Smiljana Vukajlović, pet dana bila je zavejana u svojoj kući u selu Kosmači, na planini Sokolovici. Do Doma zdravlja stigla je neuobičajenim, ali u ovakvoj situaciji, jedinim mogućim prevoznim sredstvom.
"Buldožer čistio sneg i došao je do moje kuće", kaže Smiljana Vukajlović iz sela Kosmače.
"Ljude uhvati panika kad je sneg i kada su putevi neprohodni. Samo u toku jučerašnjeg dana bilo je desetak poziva iz najudaljenijih krajeva. Na velikoj muci su i elektromonteri iz Kuršumlije, koji, i pored velikih napora i pomoći Sektora za vanredne situacije , ne uspevaju još uvek da
stignu do svih pokidanih elektrovodova", kaže direktor Doma zdravlja u Kuršumliji dr Uranija Petrović.
"Motorne sanke ili pešice, nikako drugačije, mehanizacija ne može", kaže Dejan Todosijević, elektromonter.
Vanredna situacija proglašena početkom nedelje u dvadesetak planinskih sela i dalje je na snazi. Isporuka dizel goriva, najavljena iz republičke vlade, dolazi u pravi čas, a sve  su izraženije i potrebe za hranom na ugroženom području.
Sneg koji od jutros ponovo pada u Kuršumliji, mogao bi dodatno da oteža napore nadležnih na probijanju seoskih puteva i uspostavljanju redovnog snabdevanja električnom energijom.
rts.prokuplje@rts.rs
+381 27 329 108 

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Putevi do pojedinih sela u kuršumlijskom kraju i dalje neprohodni

Izvor: JuznaSrbija.info, 14.Mar.2015, 10:37

Do mnogih planinskih sela u opštini Kuršumlija, ni nedelju dana od početka snežnih padavina i dalje se ne može stići...Prema rečima nadležnih, putevi se čiste neprestano, ali zbog dužine putne mreže i velikih količina snega, sa raspoloživom mehanizacijom posao će potrajati...Pune ruke posla...

Nastavak na JuznaSrbija.info...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.