Putari najavili blokadu Koridora 10

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jun.2011, 14:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putari najavili blokadu Koridora 10

BEOGRAD -

Radnici građevinskog preduzeća "Partizanski put" iz Beograda protestovali su i danas ispred Agencije za privatizaciju u centru Beograda i najavili da će sutra blokirati Koridor 10, na deonici kod Feketića, a Samostalni sindikat putara Srbije je najavio da će od 22. juna organizovati radikalne proteste, ukoliko preduzećima "Nibens grupe" ne budu odblokirani računi i omogućeno da nastave sa radovima na Koridorima 10 i 11.

Kako je agenciji Beta rekla poverenica >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sindikata u firmi "Partizanski put", Vesna Čikarević, 610 zaposlenih u tom preduzeću zahtevaju isplatu sedam zarada i raskid ugovora o privatizaciji sa grupom Nibens.

"Mi smo radili Koridor 10 i sutra idemo na deonicu kod Feketića, da vidimo šta ćemo uraditi dalje", kazala je Čikarević.

Nekima je isečena struja u kući

Prema njenim rečima najveći broj radnika je neuposlen, mesecima su bez primanja, nekima je isečena struja u kući i nemaju čime da dođu na proteste, ali "svi će sutra organizovanim prevozom iz Beograda, Novog Sada, Valjeva, Niša i Leskovca doći kod Feketića".

"Radnicima od 2006. godine nije uplaćivan staž", dodala je Čikarević.

Istovremeno, Samostalni sindikat putara Srbije, koji deluje u okviru Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS), najavio je danas da će od 22. juna organizovati radikalne proteste ukoliko preduzećima "Nibens grupe" ne budu odblokirani računi i omogućeno da nastave sa radovima na Koridorima 10 i 11.

Predstavnici sindikata i preduzeća za puteve (PZP) Niš, PZP Vranje, PZP Beograd, PZP Kragujevac i Vojvodinaput - Bačkaput nisu hteli da otkrivaju detalje budućih protesta, ali su se unapred izvinili građanima Srbije i pozvali premijera Mirka Cvetkovića da reši novonastali problem u vezi sa "Nibens grupom".

"Ovu situaciju jedino može da reši premijer Cvetković", izjavila je na konferenciji za novinare predsednica Samostalnog sindikata putara Srbije Sonja Vukanović i navela da ta preduzeća duguju bankama ukupno oko 110 miliona evra i još gotovo toliko dobavljačima.

Ona je istakla da je reč o sudbini 5.000 zaposlenih u preduzećima koja posluju u okviru "Nibens grupe", čiji je većinski vlasnik Milo Đurašković uhapšen u maju.

Vukanovićeva je kazala da se taj sindikata obratio Internacionali radnika za građevinarstvo i drvo (BWI), koja je juče poslala dopis predsedniku Srbije Borisu Tadiću, kojim ga upozorava da će, ukoliko ne bude rešen problem radnika u preduzećima "Nibens grupe", o tome obavestiti Evropsku uniju, Međunarodnu organizaciju rada i banke koje finansiraju radove na izgradnji Koridora 10 u Srbiji - Evropsku banku za obnovu i razvoj, Evropsku investicionu banku i Svetsku banku.

Taj dopis je upućen i premijeru Cvetkoviću, resornom ministru Milutinu Mrkonjiću, ministru za rad Rasimu Ljajiću i ministru ekonomije Nebojši Ćiriću.

"Insistiramo da hitno inicirate ili obnovite dijalog između vlade Srbije i Samostalnog sindikata putara Srbije", navela je BWI, koja zastupa više od 12 miliona zaposlenih u 130 zemalja.

Sindikat traži i da se pomenutim preduzećima obezbede sredstva za obrtni kapital, energenti, rezervni delovi i drugo, sredstva za isplatu zaostalih zarada i da se raskinu kupoprodajni ugovori za pojedina od tih preduzeća u slučajevima kada su za to ispunjeni uslovi.

Vukanovićeva je rekla da je Samostalni sindikata putara Srbije još od 2007. godina ukazivao državnom vrhu da postoje problemi sa "Nibens grupom", ali da su to svi ignorisali.

Sindikat je ocenio da su "najklimaviji" ugovori u privatizaciji PZP Beograd i Vojvodinaput-Bačkaput, koje bi Agencija za privatizaciju mogla da raskine u narednom periodu.

Vukanovićeva je pozvala državu da ispita koliko je domaću putarsku privredu oštetilo ono što se dešavalo sa kruševačkom Fabrikom maziva (FAM), koju je Đurašković kupio u okviru procesa privatizacije u Srbiji.

Predstavnici sindikalne organizacije preduzeća "Partizanski put" juče su Vladi Srbije predali pisani zahtev da im se isplate zaostale zarade, iako je račun preduzeća u blokadi i najavili da će u slučaju nerešavanja njihovih zahteva početi blokadu saobraćajnica.

Vlasnik Nibens grupe Milo Đurašković i sedam rukovodilaca u putarskim preduzećima iz te grupacije uhapšeni su početkom maja, pod sumnjom da su oštetili kruševačku Fabriku maziva (FAM) za 32 miliona evra.

FAM je Đurašković kupio u okviru procesa privatizacije u Srbiji.

Preduzeće "Partizanski put" obavljalo je radove na deonici budućeg autoputa od 57. kilometra do 81. kilometra od mađarske granice prema Beogradu.

Blokade mogu da uspore radove na Koridoru 10

Preduzeće "Koridori Srbije" upozorilo je danas da bi blokade radova na izgradnji severnog kraka Koridora 10 mogle dosta da koštaju Srbiju i njene građane i uspore radove na tom projektu od nacionalnog značaja.

U tom preduzeću je rečeno Tanjugu da "Koridori Srbije" nemaju nikakve ugovorno-pravne odnose sa građevinskim preduzećima, čiji zaposleni prete štrajkovima i blokadama.

Ni jedna od firmi koje posluju u okviru "Nibens grupe" nema bilo kakvu vrstu potraživanja od "Koridora Srbije", tvrde u tom preduzeću.

"Od početka gradnje Koridora 10 do danas ne postoje bilo kakva dugovanja niti neispunjene finansijske ili druge obaveze 'Koridora Srbije' prema bilo kom članu konzorcijuma (koji radi na izgradnji severnog kraka Koridora 10) ili bilo kom drugom izvođaču radova", navode u "Koridorima Srbije".

U tom preduzeću kažu da "niko nema pravo da spreči realizaciju projekta od nacionalnog značaja, čija se izgradnja finansira delom iz domaćeg budžeta, a većim delom iz međunarodnih kredita."

U "Koridorima Srbije" ističu da bi realizaciju tog projekta trebalo omogućiti po svaku cenu, navodeći da nastoje da poslove organizuju tako da takva događanja ne ostave trag na dinamiku radova na Koridoru 10.

"Nadamo se da će ostali članovi konzorcijuma pojačanim angažovanjem uspeti da održe dinamiku izgradnje i završiti ugovorene poslove u predviđenom roku", zaključili su u "Koridorima Srbije".

Ranije je najavljeno da će severni krak Koridora 10 kroz Srbiju od Horgoša do Novog Sada biti završen do 20. jula.

Dačić: Policija će se ponašati odgovorno

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić apelovao je danas na nezadovoljne radnike da tokom protesta ne blokiraju saobraćajnice jer to ni u jednoj državi nije moguće i najavio da će se policija, kao i do sad, u takvim slučajevima ponašati odgovorno.

Upitan kako će se ponašati policija prilikom sve češćih najava blokada saobraćajnica od strane nezadovoljnih radnika i seljaka, Dačić je odgovorio da "osnovni način rešavanja svih konflikata treba da budu dogovori a da je pendrek poslednje sredstvo".

"Zaista apelujem na sve koji organizuju takve vrste protesta da vode računa da to (blokada saobraćajnica ili međunarodnih graničnih prelaza) ni u jednoj zemlji na svetu ne bi bila moguća", rekao je on u Skupštini Srbije.

Dačić je podsetio da je više puta govorio da MUP i policija prilikom reagovanja u takvim situacijama moraju da vode računa i o društvenim i političkim posledicama tih postupaka.

"Moramo da obezbedimo normalne uslove za funkcionisanje društva i svih njegovih struktura i segmenata a s druge strane da u našem postupanju budemo dovoljno tolerantni da time ne zaoštravamo i onako napetu društvenu situaciju zbog ekonomske krize", rekao je on.

Dačić smatra da su MUP i policija "u poslednjim godinama uspeli da sprovedemo zadatke bez velikog sukobljavanja sa građanima, radnicima, seljacima ...što mislim da je veliki uspeh ".

"Prvi put u istoriji našeg ministarstva niko nije bio ljut na MUP, pa čak i kada dođe do neke primene sile, a tako će biti i u sledećim mesecima i godinama", rekao je on.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Radnici najavili blokadu Koridora 10

Izvor: S media, 16.Jun.2011

Radnici gradjevinskog preduzeća "Partizanski put" protestovali su ispred Agencije za privatizaciju u Beograda. Radnici za sutra najavili blokadu Koridora 10, na deonici kod Feketića. ..Radnici gradjevinskog preduzeća "Partizanski put" iz Beograda protestovali su i danas ispred Agencije za privatizaciju...

Nastavak na S media...

Putari u Srbiji najavili radikalne proteste od 22. juna

Izvor: Blic, 16.Jun.2011

Samostalni sindikat putara Srbije najavio je danas da će od 22. juna organizovati radikalne proteste ukoliko preduzećima "Nibens grupe" ne budu odblokirani računi i omogućeno da nastave sa radovima na koridorima 10 i 11. ..Samostalni sindikat putara Srbije deluje u okviru Saveza samostalnih sindikata...

Nastavak na Blic...

Putari najavili radikalne proteste

Izvor: TrazimKredit.com, 16.Jun.2011

BEOGRAD, Samostalni sindikat putara Srbije najavio je danas da će od 22. juna organizovati radikalne proteste ukoliko preduzećima “Nibens grupe” ne budu odblokirani računi.

Nastavak na TrazimKredit.com...

Radnici Partizanskog puta blokiraju Koridor 10?

Izvor: Glas javnosti, 17.Jun.2011, 07:02

BEOGRAD - Radnici građevinskog preduzeća "Partizanski put" iz Beograda protestovali su i danas ispred Agencije za privatizaciju u centru Beograda i najavili da će sutra blokirati Koridor 10, na deonici kod Feketića...Kako je rekla poverenica sindikata u toj firmi Vesna Čikarević 610 zaposlenih...

Nastavak na Glas javnosti...

Srbija: Građevinari blokirali Koridor 10

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 17.Jun.2011

Radnici građevinskog preduzeća "Partizanski put" iz Beograda, koje je dio "Nibens grupe", pokušali su da blokiraju Koridor 10, na dionici kod Feketića. Međutim, policija im nije dozvolila da priđu, pa su blokirali dionicu puta koja je još u izgradnji i na kojoj je trebalo da radi njihova firma....

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.