Put srpske robe do kineskog tržišta

Izvor: RTS, 02.Maj.2014, 21:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Put srpske robe do kineskog tržišta

Osim za infrastrukturne projekte, Kinezi su zainteresovani za razvoj turizma i poljoprivredne proizvode iz Srbije i celog regiona.

Prošle godine, trgovinska razmena Kine i zemalja centralne i istočne Evrope iznosila je 55 milijardi američkih dolara, što je sedam odsto ukupne razmene s Evropom. Na Starom kontinentu prvi partner Kine je Nemačka. Srbija je, po obimu razmene, daleko niže. Ima li mesta za srpske privrednike na ogromnom kineskom tržištu?

Hoće li na >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << novom ekonomskom "putu svile" ime Srbije biti podvučeno, zavisi od spremnosti naše zemlje da se uključi u otvaranje kineskog tržišta prema zemljama centralne i istočne Evrope. Prošle godine, prema podacima kineskog Instituta za evropske studije, iznos trgovinske razmene sa Srbijom bio je 612.180.000 američkih dolara.

"Mi u Kini dajemo veliki značaj našim odnosima s Evropom, posebno s istočnom i centralnom, jer to je oblast koja nije toliko napredna kao one zemlje na zapadu, i imamo mnogo više stvari koje možemo da radimo da bismo pomogli jedni drugima. Zato je lako dvema stranama da prošire i pojačaju saradnju", kaže potpredsednik Kineske diplomatske asocijacije Lu Fengding.

Investicije Kine u zemlje centralne i istočne Evrope ne mogu da se porede s investicijama u Evropsku uniju. Ipak za kineske diplomate most Zemun-Borča, koji bi trebalo da bude gotov do kraja godine, dobar je primer saradnje. To nije i jedini projekat za koji su posebno zainteresovani.

Liju Haising iz Ministarstva spoljnih poslova Kine kaže da su se prošle godine Kina, Srbija i Mađarska dogovorile da će sarađivati na izgradnji železnice od Beograda do Mađarske, što je dobar primer saradnje Kine i zemalja centralne i istočne Evrope.

"Mi očekujemo što raniji početak radova. Osim toga, ekonomska razmena Kine i Srbije čuva trend razvoja, takođe na međunarodnom planu dve zemlje imaju slične i zajedničke stavove i dobro sarađujemo u Ujedinjenim nacijama. Mi smo spremni da nastavimo saradnju", kaže Liju Haising.

Da nismo koristili svaku šansu pokazuje to što je Srbija 15. na listi evropskih zemalja po obimu trgovinske razmene s Kinom, iza Rumunije, Bugarske, Hrvatske, Slovenije ali ispred Albanije, Makedonije, Bosne i Crne Gore.

Osim za infrastrukturne projekte Kinezi su zainteresovani za razvoj turizma i poljoprivredne proizvode iz Srbije i celog regiona. Da bi poljoprivredni proizvodi stigli do Kine potrebno je da se više sazna o samim proizvodima i uslovima poslovanja u celom regionu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.