Pusić uslovljava povlačenje tužbe

Izvor: B92, 03.Jan.2012, 14:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pusić uslovljava povlačenje tužbe

Zagreb, Beograd -- Ministarka spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Vesna Pusić protiv je povlačenja tužbe za genocid protiv Srbije ukoliko ne budu rešena osnovna sporna pitanja.

"Nisam za povlačenje tužbe ako nismo u stanju rešiti tri temeljna pitanja: pitanja nestalih, opljačkane imovine i ratnih zločina", rekla je Pusićeva novinarima u Zagrebu.

Ona je tako odgovorila na pitanje novinara o izjavi direktora Informaciono-dokumentacionog centra "Veritas" Save Štrpca >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da se protivi povlačenju tužbi za genocid koje su međusobno podnele Srbija i Hrvatska pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

Hrvatska ministarka je dodala da je ne čudi protivljenje Save Štrpca jer će, kako je rekla, biti mnogo protivljenja s različitih strana da se problemi reše.

"Održavanje sukoba niskog intenziteta ne koristi građanima, ali koristi političkih izborima. Naš cilj je da bude koristi za građane, a malo manje ciničnog odnosa prema tim problemima koji se koriste za izborne rezultate", ukazala je Pusićeva.

Homen: O kontratužbi tek kad Hrvatska povuče tužbu

Koordinator za medije Vlade Srbije Slobodan Homen izjavio je da Vlada smatra da su pregovori najbolji način za rešavanje svih sporova pa i tužbi za genocid, ali da dok Hrvatska ne povuče svoju tužbu za genocid, Srbija neće razmatrati mogućnost povlačenja kontratužbe.

"Vlada pozdravlja najavu mogućnosti povlačenja hrvatske tužbe za genocid protiv Srbije, ali bilo kakva konkretna reakcija može da nastupi tek kada Hrvatrska i zvanično podnese Međunarodnom sudu pravde zahtev za povalčenje tužbe. Tek tada će Srbija moći da konkretno odgovori i kaže koji su naši naredni koraci", rekao je Homen Tanjugu.

"Najave Hrvatske o mogućnosti povlačenja tužbe protiv Srbije su veliki napredak u međusobnim odnosima", smatra on i dodaje da Vlada Srbije očekuje konkretne poteze Hrvatske u narednom periodu.

Što se tiče niza spornih pitanja koja su se postavila pred dve države posle raspada Jugoslavije, Homen je istakao da je Srbija u više navrata jasno rekla da je najbolji način za rešavanje svih sporova miran način za pregovaračkim stolom.

"Svesni smo da postoji niz problema koji datiraju još iz devedesetih godina. Pored pitanja tužbe i kontratužbe, postoji niz otvorenih pitanja na kojima insistiramo da budu rešena, a to je pre svega pitanje imovine građana Hrvatske koji su srpske nacionalnosti, kao i pitanje stanarskih prava", napomenuo je on.

Pored toga, tu su i pitanja brojnih kršenja ljudskih prava, kao i ratnih zločina, dodao je on. Prema njegovim rečima, ta pitanja moraju da se rešavaju pod hitno, s obzirom da je rat završen pre više od 15 godina, a građani i dalje nemaju pravo na ono što im je zagarantovano prema svim pravilima civilizacijskog sveta i Evropske unije, a to je privatna svojina.

Homen je ukazao da je potrebno pregovorima doći da rešenja za preko 50.000 izbeglica koji su otali bez imovine, stanova, kuća, vikendica i lokala.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.