Pudždemon sleteo u Kopenhagen: Španija traži ponovno aktiviranje evropskog naloga za njegovo hapšenje?

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Jan.2018, 12:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pudždemon sleteo u Kopenhagen: Španija traži ponovno aktiviranje evropskog naloga za njegovo hapšenje?

Nesmetano otišao na debatu

Bivši lider Katalonije Karles Pudždemon sleteo je na aerodrom u Kopenhagenu, gde nije uhapšen, već je nesmetano otišao na debatu na kojoj će biti moderator.

Španija je u nedelju najavila da će tražiti Pudždemonovo hapšenje ukoliko bude otišao iz Brisela u Kopenhagen, prenosi Rojters.

Pročitajte i:

Kancelarija državnog tužioca je, u međuvremenu, saopštila da je od Vrhovnog suda Španije tražila >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da ponovo aktivira evropski nalog za hapšenje Pudždemona.

AP navodi da nije poznato da li će sudija Pablo Ljarena odobriti taj zahtev.

Former Catalan leader Carles Puigdemont has flown to Denmark despite a threat by Madrid to issue a warrant for his arrest if he leaves Belgium https://t.co/ryWcqy4KzV pic.twitter.com/1yOmnlPjkI

— AFP news agency (@AFP) January 22, 2018

Rojtersovi reporteri saopštili su da je Pudždemon viđen na aerodromu oko 08:00 ujutru, nakon čega je seo u kola i otišao u nepoznatom pravcu.

Danski tužioci nisu komentarisali da li je izdata međunarodna poternica za Pudždemonom iz Madrida.

Rojters navodi da ni u Madridu nisu želeli da potvrde ovu informaciju.

Portparol policije u danskoj prestonici Rijad Tolba izjavio je za AP da nikakav zahtev za hapšenje nije stigao, tako da Pudždemon još ne može biti uhapšen.

Carles Puigdemont has arrived in Copenhagen after leaving Brussels.

The fugitive Catalan ex-leader faces charges of rebellion and sedition in Spain.https://t.co/zgWv54Jgew pic.twitter.com/sRaAb8ZjIs

— dwnews (@dwnews) January 22, 2018

Španija je ranije izdala međunarodnu poternicu za Pudždemonom, međutim, poternica je povučena kako belgijske vlasti ne bi imale osnova da Pudždemonu daju azil.

Pudžedmon je nakon referenduma o nezavisnosti Katalonije u oktobru prošle godine pobegao u Brisel sa nekoliko svojih ministara, kako bi se sklonio od španskih vlasti.

Španske vlasti su nakon referenduma raspustile parlament Katalonije i preuzele vlast nad pokrajinom.

Put u Kopenhagen je prvi put da je Pudžemonnapustio Belgiju, od kako tako pobegao iz Španije.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.