Pućdemon odustao od kandidature

Izvor: B92, 01.Mar.2018, 22:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pućdemon odustao od kandidature

Izbegli katalonski lider Karles Pućdemon, kandidat za prvog čoveka Katalonije, odustao je od kandidature u korist bivšeg predsednika parlamenta Đordija Sančesa.

Sančes je u zatvoru zbog organizacije katalonskog referenduma u oktobru, javlja španska agencija EFE.

Pućdemon je otišao u dobrovoljni egzil u Belgiji posle referenduma, koji je španska vlada proglasila nelegalnim, jer mu je pretilo hapšenje zbog organizacije ovog događaja.

Nakon izbora >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Kataloniji u decembru 2017, na kome su zagovornici nezavisnosti osvojili tanku većinu, Pućdemon je predložen za predsednika Katalonije.

Ustavni sud Španije je doneo odluku da Pućdemon ne može biti inaugurisan u katalonskom parlamentu putem telekonferencije, odnosno ako nije fizički prisutan na sednici.

Na to se žalila proindepnedistička Unija za Kataloniju, sud je odbacio žalbu, pa je proces izbora predsednika Katalonije je zamrznut.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Pućdemon odustao od mesta predsedika Katalonije

Izvor: N1 televizija, 01.Mar.2018

Izbegli katalonski lider Karles Pućdemon, kandidat za predsednika Katalonije, odustao je od kanididature u korist bivšeg predsednika parlamenta pokrajine Djordija Sančeza, koji je u zatvoru zbog organizacije katalonskog referenduma u oktobru, javlja španska agencija EFE...Pućdemon je otišao u dobrovoljni...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.