Četvrtak, 01.03.2018.

21:21

Pućdemon odustao od kandidature

Izbegli katalonski lider Karles Pućdemon, kandidat za prvog čoveka Katalonije, odustao je od kandidature u korist bivšeg predsednika parlamenta Đordija Sančesa.

Izvor: Beta

Pućdemon odustao od kandidature
Getty images

Sančes je u zatvoru zbog organizacije katalonskog referenduma u oktobru, javlja španska agencija EFE.

Pućdemon je otišao u dobrovoljni egzil u Belgiji posle referenduma, koji je španska vlada proglasila nelegalnim, jer mu je pretilo hapšenje zbog organizacije ovog događaja.

Nakon izbora u Kataloniji u decembru 2017, na kome su zagovornici nezavisnosti osvojili tanku većinu, Pućdemon je predložen za predsednika Katalonije.

Ustavni sud Španije je doneo odluku da Pućdemon ne može biti inaugurisan u katalonskom parlamentu putem telekonferencije, odnosno ako nije fizički prisutan na sednici.

Na to se žalila proindepnedistička Unija za Kataloniju, sud je odbacio žalbu, pa je proces izbora predsednika Katalonije je zamrznut.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: