Puč u Nigeru: General Čijani, bivši mirotvorac koji je prigrabio vlast

Izvor: B92, 11.Avg.2023, 13:46

Puč u Nigeru: General Čijani, bivši mirotvorac koji je prigrabio vlast

General Čijani, bivši plavi šlem, izazvao je veliku krizu kada je svrgnuo predsednika koga je trebalo da čuva.

Nekada učesnik mirovnih operacija u ratom zahvaćenim zemljama, general Abdurahman Čijani sada je izazvao ogromnu krizu u Zapadnoj Africi pokretanjem državnog udara u Nigeru.

Nekadašnji plavi šlem Čijani je bio komandant predsedničke garde Nigera sve dok nije izašao iz senke da bi svrgao čoveka kog je bio zadužen da štiti, predsednika Muhameda >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Bazuma.

Povučen i do sada malo poznat izvan neposrednog okruženja, general Čijani se proglasio šefom Nacionalnog saveta za zaštitu domovine, vojne hunte osnovane pošto je 26. jula prigrabio vlast.

Za to vreme, njegov bivši šef trune u kućnom pritvoru. Bazum je u sporadičnom telefonskom kontaktu sa međunarodnim liderima, ali je inače izolovan.

Aktuelni predsednik bloka, nigerijski predsednik Bola Tinubu, ponovio je da preferira diplomatski put. Kako on i njegove kolege razmišljaju moglo bi da bude jasnije posle samita u Abudži u četvrtak.

Suočen sa neizvesnostima i ohrabren uspesima kolega vođa puča u Maliju, Burkini Faso i Gvineji koji su pružili otpor regionalnom pritisku, čini se da je general Čijani odlučio da se za sada primiri i igra na duge staze.

Čovek od poverenja koji se retko oglašavao bio je krajnje povučen. Nedovoljno poznat, čini se, i predsednicima koji su mu poverili vlastitu zaštitu.

Znalo se da je njegov odnos sa Bazumom, dugogodišnjim saveznikom Isufua, bio hladniji, a poslednjih nedelja počele su da kolaju glasine da se predsednik priprema da ga natera da ode u penziju.

Možda su se nagomilala lična nezadovoljstva, neispoljena ali i dalje snažna.

Smena sa položaja, čak i u prilično normalno vreme za penziju, sigurno bi predstavljala bolan udarac za čoveka koji se tokom četiri decenije postepeno peo na hijerarhijskoj lestvici, započevši karijeru kao običan vojnik.

General Čijani dolazi iz većinske etničke grupe Hausa, a potiče iz regije Tilaberi, tradicionalnog regrutnog centra za vojsku.

A opet nije iz tipične vojničke priče niti poseduje očigledne političke veze.

Morao je dobrano da se potrudi da bi se popeo sa dna.

I Bazum je skromnog porekla. Postepeno se peo na lestvici, završio je fakultet i postao srednjoškolski profesor i sindikalac, pre nego što je ušao u politiku početkom devedesetih.

Ali, da sve bude čudnije, Čijani nikad nije uspeo da uspostavi opušteni radni odnos sa Bazumom - dok se čini da se mnogo bolje slagao sa Isufuom.

Sada, naravno, pošto se toliko godina krio od očiju javnosti, general se našao na ubrzanom kursu političkog i diplomatskog rukovođenja kriznim situacijama.

Do sada se oslanjao na ono što ga je najbolje služilo tokom mnogo godina provedenih u vojsci: suzdržanost, opreznost i nespremnost da otvoreno kaže drugima šta misli i odbijanje da pristane na kompromis.

Ali general Čijani i vojna hunta su pametno dotakli žicu anti-francuskog raspoloženja u narodu i pokušaće to da pretvore u širu bazu pristalica i prkosne narodne podrške sukobu sa Ekovasom.

I kako se bude nastavljao otpor Nigeriji i drugim članovima zapadnoafričkog bloka, a pritisak sankcija se bude još više osećao, kroz poskupljenja i troškove života, te novostečene populističke i političke veštine biće mu presudne za nastavak kockarske partije sa najvišim ulozima, iako je prethodno imao vrlo promišljenu karijeru.

Pol Meli je konsultant saradnik u Afričkom programu Četam hausa u Londonu.

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Puč u Nigeru: General Čijani, bivši mirotvorac koji je prigrabio vlast

Izvor: Radio 021, 11.Avg.2023

General Čijani, bivši plavi šlem, izazvao je veliku krizu kada je svrgnuo predsednika koga je trebalo da čuva.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.