Izvor: B92, 21.Dec.1999, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvu sednicu Prelaznog administrativnog veca Kosova bojkotovali predstavnici Srba

Prva sednica Prelaznog administrativnog veca Kosova odrzana je u utorak u Pristini u sedistu Misije UN na Kosovu, javlja Beta. Prvi zamenik sefa UNMIK-a DZejms Kovi izjavio je novinarima nakon sednice da je bilo reci o nacrtu pravilnika o zajednickim administrativnim strukturama. Na sednici se takodje razmatralo pitanje odeljenja koja ce ciniti tu strukturu, dodao je Kovi. Lider Demokratskog saveza Kosova Ibrahim Rugova, predsednik Partije za demokratski progres Hasim Taci i predsednik Ujedinjenog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << demokratskog pokreta Redzep Cosja nisu hteli da daju izjave nakon sednice.

Srpsko nacionalno vece Kosova i Metohije u utorak je i zvanicno odbilo da ucestvuje u radu Prelaznog administrativnog veca Kosova, jer, kako je objasnjeno, "ne zeli da daje legitimitet telima koja vode ka nezavisnosti te pokrajine". Sednici SNV KiM, odrzanoj u konaku manastira Gracanica prisustvovali su predstavnici svih srpskih enklava na Kosovu, a, ujedno, na tom skupu verifikovan je i mandat 15 predstavnika regionalnog SNV-a iz Kosovske Mitrovice.

Predsednik Izvrsnog odbora SNV KiM Momcilo Trajkovic rekao je agenciji Beta da odbijanje ucesca u radu Prelaznog administrativnog veca "ne znaci i prekid saradnje sa medjunarodnom zajednicom i politickim predstavnicima kosovskih Albanaca", vec "nepristajanje na nova podmetanja administratora UN za Kosovo Bernara Kusnera". Trajkovic je, takodje, istakao da je vreme da "Kusner prestane da potcenjuje kosovske Srbe", koji, kako je rekao, "sve vise dobijaju podrsku dela medjunarodne zajednice koji kritikuje dosadasnji rad administratora UN za Kosovo". "Ocekujemo da ce UNMIK uskoro stvoriti uslove za konstituisanje lokalne samouprave, sudstva, administracije i policije u srpskim enklavama nakon cega ce se stvoriti uslovi za formiranje zajednickih prelaznih institucija", zakljucio je Trajkovic. Delegati srpskih enklava jednoglasno su na sednici prihvatili zahteve koji su navedeni u deklaraciji potpisanoj nakon susreta predstavnika kosovskih Srba i administracije SAD u Sofiji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.